Microsoft: Borba za tržište računara

Među modernim proizvodima koji su promijenili našu svakodnevicu na prvom mjestu nalazi se kompjuter.

Razvoj računara otvorio je vrata za napredak gotovo svih industrija –  medicine, telekomunikacija, finansijskih tržišta, medija, i dr.

Glavna poveznica ovog razvoja je operativni sistem na kojem računar radi. Najpoznatiji i najrasprostranjeniji svakako je Microsoftov Windows, čija je nova verzija nedavno izašla.

‘Revolucija na tržištu’

Prethodnim verzijama pridružila se još jedna – Windows 8.

Glavna inovacija je izgled – ikonicu”start” iz donjeg lijevog ćoška i zamijenile su nove ikone i ekran osjetljiv na dodir.

“Definitivno ima mnogo promjena između starog i novog stila. Kada koristite Windows 8 prvi put, to iskustvo može djelovati veoma komplicirano”, kaže analitičar IT tržišta Ross Rubin.

Direktor Microsofta Steve Ballmer je ranije ove sedmice izjavio da novim operativnim sistemom ta kompanija pravi novu revoluciju na tržištu računara.

Revolucija im je itekako potrebn,a budući da konkurencija poput Applea i Googlea konstantno raste, tako da je dio tržišnog kolača koji ostane Microsoftu sve manji.

“Mislim da postoji tržište za Microsoft, ali to je teška bitka sa Appleom. Smatram da će uzeti dio tržišta, ali ne tako brzo jer su fanovi Applea razvili dugogodišnju naviku korištenja. To je nemoguće promijeniti odmah!” ocjenjuje IT stručnjak Vincent Wang.

Iz Microsofta se nadaju da će pogled kroz novi prozor od sada biti mnogo svjetliji.

Izvor: Al Jazeera