Mickoski novi predsjednik VMRO-DPMNE

Hristijan Mickoski novi je predsjednik najjače opozicijske VMRO-DPMNE, odlučeno je većinom glasova na izvanrednom kongresu te stranke.

Mickoski je na toj dužnosti zamijenio dosadašnjeg stranačkog predsjednika i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, koji je prethodno podnio ostavku.

“Sada je vrijeme da se okupljamo, VMRO to očekuje od nas, a država to traži od nas. Potreban nam je novi elan, nova energija, a to sada vidimo nije ni svjetlost niti nada, već mrak i razočarenje”, rekao je Mickoski.

Prema njegovoj viziji, kako je rekao, Makedonija je “zemlja sretnih ljudi sa snažnim gospodarstvom i velikim investicijama, zemlja sa stabilnim bruto domaćim proizvodom”.

“Građani zaslužuju bolje. Korupcija, politički pritisci i odmazde moraju postati stvar prošlosti. Pravednost je najvažnija. Plaće građana moraju rasti. U vanjskoj politici ‘Plan 3-6-9’ nema rezultata, mladi gube perspektivu, a Makedonija je još daleko od EU”, rekao je Mickoski.

“Plan 3-6-9” je na početku svog mandata predstavio premijer Zoran Zaev, a podrazumijeva tri kruga reformi, u prva tri mjeseca vlasti, zatim u prvih šest mjeseci i napokon za devet mjeseci. Nakon toga bi, prema Zaevu, Makedonija bi mogla krenuti naprijed nakon duge političke krize.

Za tri mjeseca su, po tom planu, trebale biti zaokružene prve reforme, odnosno da dođe do lokalnih izbora, što se i dogodilo u listopadu, zatim nakon pola godine, odnosno tokom ovog mjeseca je trebalo zaokružiti neophodne reforme na osnovu kojih će EU potvrditi da je Makedonija ozbiljan kandidat za članstvo, prenosi Tanjug.

Gruevski počasni predsjednik stranke

Nakon devet mjeseci planiran je treći krug reformi da bi se do sljedećeg izvještaja Europske komisije o Makedoniji zemlje članice Unije mogle usmjeriti na diskusiju o utvrđivanju datuma za početak pristupnih pregovora.

“Svjestan sam svih očekivanja od mene i svih sumnji. Sigurno su donekle opravdani, posebno zbog činjenice da do sada nisam imao mogućnosti donositi krupne državne odluke. Svojim poslom dokazat ću suprotno. Neću se opterećivati izmišljenim problemima. Moj politički protivnik je SDSM, a ne pojedinci i manje grupe u VMRO DPMNE-u i nikad neću dozvoliti da unutarnja debata pretvori u teatar koji bi išao u prilog našem političkom protivniku”, rekao je Mickoski.

Hristijan Mickoski je bio jedini kandidat za predsjednika VMRO-DPMNE. 

Nikola Gruevski je izabran za počasnog predsjednika stranke.

Izvor: Al Jazeera i agencije