Michelle Obama – moćno ‘oružje’ Hillary Clinton

Michelle Obama je uglavnom izbjegavala učestvovati u kampanjama svog supruga Baracka Obame ili drugih istaknutih demokratskih kandidata (AP)

Unijela je svježi dah u kampanju, kojoj je baš to trebalo, i iskazala pravi talenat da nadahne “obične Amerikance” – Michelle Obama pokazala se kao snažan adut Hillary Clinton uoči predsjedničkih izbora, pišu agencije.

Od kako je stigla u Bijelu kuću, prije osam godina, Micehlle Obama ima trajno visok rejting u javnosti, navodi AFP.

U prošlosti je uglavnom izbjegavala učestvovati u kampanjama svog supruga ili drugih istaknutih demokratskih kandidata, ali u kampanji punoj ličnih napada i niskih udaraca Michelle Obama je morala reagirati i istaknula se kao moćno “političko oružje”, dodaje ova agencija. 

Njen strastveni govor prošle sedmice u New Hampshireu prisilio je mnoge Amerikance da duboko udahnu – i slušaju. Glasom koji je na trenutke podrhtavao od emocija, Michelle Obama “obračunala se” sa stavovima republikanskog kandidata Donalda Trumpa prema ženama.

‘Sramotni komentari o našim tijelima’

“To me potreslo do srži. Potreslo me na način koji nisam mogla predvidjeti. To nije normalno. To nije politika. To je sramotno. To je nepodnošljivo. Takvi sramotni komentari o našim tijelima, takvo nepoštovanje naših ambicija i našeg intelekta”, istaknula je u govoru.

Konzervativni komentator Glenn Beck, koji nije Trumpov pristalica, ali ne voli ni porodicu Obama, kazao je da “efektniji politički govor nije čuo još od [nekadašnjeg američkog predsjednika] Ronalda Reagana”.

Saradnici Hillary Clinton brzo su shvatili šta imaju u rukama i isječke iz govora emitirali na skupovima kako bi “zapalili” demokratske glasače, koji ponekad dovode u pitanje vlastitu kandidatkinju za predsjednicu. Michelle Obama ponovo će govoriti na skupu Hillary Clinton u četvrtak navečer u Arizoni.

Jennifer Lawless, profesorica političkih nauka na univerzitetu u Washingtonu, kaže da je osobi koja nije u političkoj utrci lakše izraziti “sirove emocije”. Lawless također naglašava kako brak Baracka i Michelle Obama nikada nije bio u pitanju, suprotno od klimave zajednica Billa i Hillary Clinton.

Michelle može govoriti o tim stvarima bez brige da će neko izvući predsjednikov prljavi veš i da će je nazvati licemjernom, dodala je Lawless. Njen nastup tim je važniji jer se u proteklih osam godina rijetko bacala u političku arenu.

Renzi: Jako sam Vam zahvalan

“Kada predsjednik poruči Trumpu da prestane cmizdriti oko gubitka izbora, to suprotna strana lako može diskvalificirati kao političku govoranciju. Ali, kada ga prva dama onako optuži za nepoštivanje žena, tome nije lako doskočiti”, rekao je Thomas Schaller, profesor političkih nauka na univerzitetu Maryland.

Na državnoj večeri u utorak u čast italijanskog premijera, Matteo Renzi odao joj je priznanje za borbu za prava žena.

“Michelle, nakon prošle sedmice, bit ću iskren – Vaši govori su bolji od vašeg paradajza”, rekao je Renzi, šaleći se o njenom povrtnjaku oko Bijele kuće. Onda se uozbiljio: “Jako sam Vam zahvalan – i kao premijer, i kao otac malene djevojčice.”

Izvor: Agencije