Michel novi premijer Belgije

Koaliciju će činiti flamanske partije Nova flamanska alijansa, Kršćansko-demokratska partija i Open VLD te Michelov frankofoni Reformatorski pokret (EPA)

Belgijske stranke desnog centra postigle su u utorak probni koalicijski dogovor, kako bi okončali pat poziciju u kojoj se vlada nalazi već četiri mjeseca.

Tri stranke iz Flandrije, nizozemskog govornog područja, i liberali iz južne, frankofone regije, Reformatorski pokret (MR), zaključili su završni maratonski sastanak i pregovore sporazumom o smanjenju poreza i povećanju granice za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina do 2030. godine, prenosi Tanjug.

Koaliciju će činiti tri flamanske partije – Nova flamanska alijansa, Kršćansko-demokratska partija i Open VLD te frankofoni Reformatorski pokret.

Michel drugi frankofoni premijer zaredom

“Dogovorili smo se o formiranju vlade nakon što je postignut sporazum o proračunskom okviru za uspostavljanje ravnoteže do 2018. godine”, izjavio je novinarima Michel, nakon što su završeni 28-satni pregovori, prenosi Srna.

Prema probnom dogovoru, lider pokreta MR, Charles Michel, bit će drugi frankofoni premijer Belgije zaredom, nakon socijalističke vlade odlazećeg premijera Elija di Rupa, prenosi AP.

Di Rupovi socijalisti i belgijski sindikati već su oštro prosvjedovali, smatrajući da je dogovor suviše “poslovno-prijateljski”.

Sastav nove vlade trebao bi biti usvojen tijekom vikenda.

Izvor: Agencije