Michel čestitao Johnsonu, EU očekuje glasanje o Brexitu u parlamentu

EU spremna da pregovara o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Britanijom, poručio je predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel (EPA)

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel čestitao je danas lideru konzervativaca Borisu Johnsonu na pobjedi na vanrednim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji i poručio da EU očekuje da u britanskom parlamentu uskoro bude glasanje o Brexitu.

“Mi očekujemo, što je prije moguće, glasanje britanskog parlamenta…”, rekao je Michel, dodajući da je važno da budu jasni planovi Londona poslije trijumfa Johnsona na izborima.

On je istakao da je EU spremna da pregovara o sporazumu o slobodnoj trgovini sa Britanijom, objavio je Reuters, prenosi Tanjug.

“Mi smo spremni”, rekao je Michel obraćajući se novinarima prilikom dolaska na drugi dan samita lidera EU-a, koji se održava u Briselu.

Johnson: Uživajte u slavlju

Izlazne ankete ukazuju da su konzervativci premijera Borisa Johnsona ostvarili uvjerljivu pobjedu, javio je Al Jazeerin reporter Josip Šarić.

Prema tim podacima, konzervativci su osvojili 368 mjesta, a laburistima je pripalo 191 mjesto u Parlamentu.

Johnson je ubrzo nakon objave tih rezultata poručio članovima stranke  da “uživaju u slavlju”.

Tokom predizborne kampanje Johnson je najavio da će, ako osvoji većinu, završiti proces izlaska iz EU-a, odnosno Brexit, koji je odgođen do 31. januara.

Izvor: Al Jazeera i agencije