Michel Aoun novi predsjednik Libana

Kandidaturu Aouna je podržao Hezbollah, njegov saveznik od 2006. (EPA)

Bivši libanski vojni zapovjednik Michel Aoun je položio zakletvu kao novi predsjednik države, obavezujući se da će se boriti protiv terorizma i spriječiti da se regionalne “vatre” prošire na Liban.

Aoun (81) je pritom mislio na građanske ratove u Siriji i Iraku. Rekao je kako će se njegova vlada preventivno boriti protiv terorizma dok ga u potpunosti ne iskorijeni, prenosi Hina.

Dodao je kako bilo kakvo rješenje za rat u susjednoj Siriji mora garantirati povratak sirijskih izbjeglica, kojih je u Libanu gotovo 1,5 miliona.

Sirijski kampovi u državi ne smiju postati baze militanata, istaknuo je Aoun.

Podrška Hezbollaha

Aouna je za predsjednika odabrao libanski parlament nakon političkog vakuuma koji je trajao duže od dvije godine, od završetka mandata predsjednika Michela Sleimana u maju 2014., piše AFP.

Aoun je na poziciju predsjednika, rezerviranu za maronitskog kršćanina, odabran podrškom više od polovice zastupnika nakon četvrtog kruga glasanja i teško postignutog konsenzusa u podijeljenom libanskom političkom vrhu.

Aoun je dugo ciljao na funkciju predsjednika, a njegovu kandidaturu je podržao moćni Hezbollah, njegov saveznik od 2006. godine, piše AFP.

Izvor: Agencije