MI6: ISIL planira napade na Veliku Britaniju

Younger je tokom obraćanja istakao kako cyber-napadi, propaganda i subverzija iz neprijateljskih država predstavljaju „fundamentalnu prijetnju“ europskim demokratijama, uključujući i Veliku Britaniju (AP)

Šef britanske vanjske obavještajne službe MI6 Alex Younger izjavio je danas kako pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) koji se nalaze u Siriji, planiraju napade na Veliku Britaniju i njene saveznike, prenose agencije.

Ovo je bio prvo javno obraćanje Youngera od njegovog dolaska na čelnu funkciju 2014. godine.

On je kazao kako se Velika Britanija suočava sa prijetnjom terorista bez presedana, uključujući 12 zavjera koje su uspješno osujećene od juna 2013. godine, prenosi agencija Reuters.

„Dok ovo govorim, izuzetno organizirane strukture za planiranje vanjskih napada koje postoje unutar Daesha (arapska skraćenica za ISIL), i pored toga što su suočene vojnom prijetnjom, smišljaju načine izvođenja nasilja protiv Ujedinjenog kraljevstva i naših saveznika, a da pritom nisu nijednom napustile Siriju“, izjavio je Younger u sjedištu MI6, poznatom kao Vauxhall Cross u centru Londona.

Fundamentalna prijetnja

Younger je naveo kako Rusija i sirijski predsjednik Bashar al-Assad sprječavaju pobjedu nad ISIL-om i kraj građanskog rata u Siriji time što sve Assadove protivnike otpisuju kao teroriste.

„Rusija i sirijski režim nastoje u Halepu napraviti pustinju, a to nazivaju mirom. Od ljudske tragedije srce se cijepa. Ne možemo biti sigurni od prijetnji koje potiču iz te države ukoliko građanski rat ne bude priveden kraju“, rekao je Younger.

On je tokom obraćanja istakao kako cyber-napadi, propaganda i subverzija iz neprijateljskih država predstavljaju „fundamentalnu prijetnju“ europskim demokratijama, uključujući i Veliku Britaniju.

Younger nije direktno okrivio nikoga, no britanski Guardian ističe kako nema sumnji kako je Moskva meta njegovih komentara.

Rusija se u posljednje vrijeme krivi za miješanje u američke predsjedničke izbore hakiranjem, a postoji zabrinutost kako bi isto mogla uraditi i na izborima u Francuskoj i Njemačkoj naredne godine.

Izvor: Agencije