Metković: Ljekari nisu prepoznali bolest dječaka

Nakon smrti dječaka u Metkoviću su održani protesti nezadovoljnih građana (Ivo ?agalj / Pixsell)

Zdravstvena inspekcija, koja je istraživala okolnosti smrti devetogodišnjaka iz Metkovića, utvrdila je kako nije na vrijeme prepoznata bolest ni težina njezine kliničke slike te će slučaj proslijediti na daljnje postupanje Državnom odvjetništvu, prenosi Hina.

Vezano za tragičan slučaj preminulog dječaka iz Metkovića, zdravstvena je inspekcija u pratnji stručnjaka obavila inspekcijski nadzor, čije je rezultate analiziralo stručno povjerenstvo koje je imenovalo Ministarstvo zdravstva.

“Sumirajući sve iskaze zdravstvenih radnika koji su sudjelovali u medicinskom zbrinjavanju mldb. G. B. te analizirajući priloženu medicinsku dokumentaciju i obdukcijski nalaz Povjerenstvo zaključuje da kod mldb. G. B. nije na vrijeme prepoznata bolest, kao niti težina njezine kliničke slike.

Povjerenstvo također zaključuje da su 10. prosinca 2018. godine nakon prepoznavanja kliničkog sindroma i životne ugroženosti bolesnika učinjeni propusti tijekom inicijalnog zbrinjavanja, volumske resuscitacije, primjene oksigenoterapije, kao i pripreme bolesnika za transport i provođenja istog u Klinički bolnički centar Split”, stoji u zaključku Stručnog povjerenstva donesenog u vezi sa zbrinjavanjem dječaka.

Dva puta vratile dijete s hitne

Zaključak Stručnog povjerenstva i prikupljenu dokumentaciju Ministarstvo zdravstva proslijedit će na daljnje nadležno postupanje Državnom odvjetništvu.

Devetogodišnjak iz Metkovića umro je od sepse 11. prosinca u splitskome Kliničko-bolničkom centru.

Mediji su izvijestili da su dječaka roditelji zbog pogoršanja tijekom vikenda, 8. i 9. prosinca, dva puta doveli na Hitnu pomoć u Metkoviću i da je oba puta bio vraćen kući. U ponedjeljak, 10. prosinca, poslan je pedijatrici i prevezen u splitski KBC. 

Nakon smrti dječaka građanska inicijativa “Mame i tate Metkovića” organizirala je mirne prosvjede kojima su tražili bolju zdravstvenu njegu za sebe i svoju djecu.

Izvor: Agencije