Meteorolozi: Minusi na Balkanu duže od očekivanog

Sarajevo pod snijegom: U Bosni se očekuju susnježica i snijeg, a tokom dana u nizinama i sa kišom (EPA)

Neuobičajeno niske temperature za ovo doba godine, snijeg, kiša i vjetar, ponegdje orkanske jačine, koji su zadesili države regije proteklih dana trajat će duže nego što se očekivalo, procjene su hidrometeorologa u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Vrijeme u Hrvatskoj će i danas biti umjereno do pretežno oblačno, ponegdje s kišom, a u Lici i Slavoniji moguć je novi snijeg. Bit će vjetrovito, na kopnu uz jak i na udare olujni sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu uz jaku i olujnu buru i tramontanu.

Zagreb se jutros probudio na hladnih četiri stepena, na Sljemenu je pao dodatni snijeg, kao i u zagrebačkim Šestinama. Na Puntijarki, gdje se temperatura spustila na četiri stepena ispod nule, palo je novih četiri centimetra snijega, a padalo je i u Gospiću.

 

Kvarovi širom BiH

Snježne padavine usred aprila prouzrokovale su brojne probleme u saobraćaju, opskrbom strujom i vodom širom BiH, a najveću štetu trpe poljoprivredni proizvođači.

Vozačima se savjetuje oprez, posebno tamo gdje su kolovozi pod snijegom, te upotreba zimske opreme, a zimska služba će nastaviti s radom sve dok bude potrebno. Na području BiH se i sutra očekuje oblačno i hladno sa susnježicom ili snijegom.

 
YouTube/enchiiYT Channel

Mnoga stabla su u Sarajevu pod pritiskom snijega i pod udarom nevremena pala, pa su se neka rušila direktno na automobile zbog čega su intervenirali i pripadnici policije. U Trebinju nema snijega, ali je bilo problema sa olujnim vjetrom, koji je lomio grane i dizao crijep sa krovova.

Nevrijeme je prouzrokovalo mnoge kvarove na elektromreži, a samo na području Tuzlanskog kantona bez struje je danas bilo više od 16.000 korisnika. U mraku se našlo i preko 8.000 korisnika na području Srednjobosanskog kantona, a u Zeničko-dobojskom kantonu bez struje su bila kompletna područja Zavidovića i Vozuće.

Kvarova je bilo i na nekoliko dalekovoda Elektrodistribucije Banjaluka, a najteža situacija je u opštinama Kneževo/Skender Vakuf i Kotor Varoš.

Snijeg koji je pao nanio je štete posebno voćarima u BiH, ali veliki strah od narednih dana imaju poljoprivrednici, jer ako se obistini vremenska prognoza, bit će uništeni voće, krompir, grah, a štete će biti višemilionske, prenose mediji.

Polomljeno voće

Direktor Sektora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Žarko Galetin izjavio je danas kako je snijeg u aprilu najviše štete nanio bobičastom i jagodičastom voću – malinama i jagodama, ali i kako su na ovakve vremenske prilike veoma osjetljive i trešnje i kajsije.

„U onim predelima gde kasni vegetacija, gde je sada počelo cvetanje, tu će šteta biti manja, dok u onim ravničarskim predelima gde je ranije počela vegetracija tu će šteta biti veća. U ovom trenutku ne može se znati kolika je šteta“, kazao je on.

 

 

Galetin je pojasnio kako će veliki problem i još veća šteta biti ukoliko dođe do mraza i on potraje nekoliko dana.

Naglo zahlađenje praćeno kišom i snijegom mnogo brige donijelo je i poljoprivrednim proizvođačima u BiH, prenose lokalni mediji. Stručnjaci tvrde kako je riječ o pravoj elementarnoj nepogodi za voćare i poljoprivrednike, a posljedice će tek izaći na vidjelo, navodi portal Klix.ba.

Poljoprivredni proizvođači svjesni su činjenice kako im vremenske prilike na ovom području nisu naklonjene do polovine maja. Međutim, ovakvo vrijeme u aprilu niko nije očekivao tako da su već sada na gubitku i to posebno voćari i malinari.

Dodaju kako je problem što se adekvatna sredstva za zaštitu ne mogu pronaći na tržištu naše zemlje ali ni regije.

 

 

Oprezno u vožnji

Hladnoće i padavine i danas će biti prisutne na Zapadnom Balkanu, pa se upozorava na poledicu i opreznost u vožnji.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije upozorio je na moguću pojavu jutarnjih mrazeva na području Srbije do 24. aprila. U Srbiji se danas očekuje oblačno i hladno, mjestimično sa kišom, susnježicom i snijegom.

U brdsko-planinskim predjelima bit će prisutno manje povećanje visine snježnog pokrivača. Više padavina očekuje se na zapadu države, oko 10 milimetara, uz vjetar umjeren, povremeno i jak, sjeverozapadni.

Jutarnja temperatura u Srbiji bit će od nula do tri stepena, najviša dnevna od četiri do osam stepeni.

Iz Automoto Saveza Srbije (AMSS) saopćeno je kako česte promjene vremena zahtijevaju od vozača punu opreznost u vožnji uz strogo poštovanje saobraćajnih propisa, a donose i čestu pojavu odrona, najviše pored stijenskih usjeka i klisura.

Uslijed snijega koji se zadržao na putevima u višim planinskim predjelima, AMSS savjetuje vozačima da koriste zimsku opremu, jer lako može doći do proklizavanja vozila i izazivanja saobraćajnih nezgoda. Loši vremenski uvjeti mogu izazvati usporenu vožnju sa prekidima u saobraćaju na koje vozači moraju biti spremni i zbog kojih je potrebno više strpljenja i tolerancije za volanom.

Apel BIHAMK-a

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod za danas prognozira na Jadranu djelimično sunčano i uglavnom suho vrijeme; u unutrašnjosti umjereno do pretežno oblačno, ponegdje s kišom, a u Lici i Slavoniji još je moguće i malo snijega.

Bit će vjetrovito, na kopnu uz jak i na udare olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu uz jaku i olujnu buru i tramontanu. Najviša dnevna uglavnom zraka od tri do osam u unutrašnjosti te između 10 i 14 stupnjeva na Jadranu. 

Što se tiče Bosne i Hercegovine, danas se u Bosni očekuje oblačno vrijeme, a u Hercegovini umjereno do pretežno oblačno, najavljuju iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U Bosni se očekuju susnježica i snijeg, a tokom dana u nizinama i sa kišom.

Očekivana količina padavina od 10 do 20, u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne od 20 do 30, lokalno i do 40 litara po metru kvadratnom. Očekivana visina novog snježnog pokrivača, uglavnom, od 5 do 10, u područjima sa intenzivnijim padavinama od 10 do 20 cm.

Vjetar, umjeren do jak, sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnje temperature od minus tri do tri, na jugu od dva do šest, a dnevne od minus jedan do pet, na jugu od 10 do 14 stepeni. 

Iz BIHAMK-a apeluju na vozače da voze opreznije i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Izvor: Agencije