Meta pozvao na dijalog, Rama odgovorio da nema vremena

Iz Metinog kabineta su objavili da šef albanske države čeka Ramu do 13.00 sati (EPA)

Albanski predsjednik Ilir Meta pozvao je premijera Edija Ramu i čelnika opozicijske Demokratske stranke Lulzima Bashu na susret tokom dana. Basha je poziv prihvatio, no Rama nije, prenose albanski mediji.

Premijer Rama, koji je ujedno i čelnik vladajuće Socijalističke stranke, ocijenio je poziv kao “igru kuvertama”, te izjavio da nema vremena za razgovor zbog izbornih aktivnosti.

“Zbog izborne kampanje koja je u toku, a sukladno predsjedničkom dekretu gdje je 30. lipnja određen kao datum za održavanje lokalnih izbora, moj kabinet jutros je prenio da ne mogu na susret. Budući da se Ilir Meta nastavlja igrati kuvertama, evo i pismeno: imamo izbore i ja sam zauzet. Izbori su 30. lipnja”, napisao je Rama na Twitteru.

Odmah nakon toga iz Metinog kabineta su objavili da šef albanske države čeka Ramu do 13.00 sati.

Poziv na dijalog

Meta je ranije pozvao političke stranke u Albaniji da se okrenu dijalogu kako bi se država vratila u normalno stanje.

Po njemu, krajnje je vrijeme da političke stranke u Albaniji počnu dijalog u cilju prevazilaženja krize i očuvanja europskih vrijednosti, prenose albanski mediji.

“Svaki scenarij konflikta udaljio bi zemlju od europskih vrijednosti, a svaki unutarnji ili vanjski faktor koji pokušava ugurati državu u konflikt, snosit će odgovornost pred albanskim narodom”, ocijenio je Meta.

Rama je odbacio tvrdnje albanskog predsjednika o potencijalnom konfliktu, istaknuvši da “ne postoje takve prijetnje, već je za sve što bi moglo biti izazvano odgovorna albanska opozicija”.

Izvor: Agencije