Meta: Cilj dijaloga Srbije i Kosova je prihvatanje realnosti

Ilir Meta
Važno je da se sve političke snage Kosova ujedine oko sveobuhvatne platforme, poručio je Ilir Meta (EPA)

Dijalog između Srbije i Kosova gradi se ne da bi se promijenila realnost, već da bi se vodio proces ka konačnom prihvatanju realnosti, a u ime mira i stabilnosti, izjavio je albanski predsjednik Ilir Meta.

“To je preduslov za evropske integracije obje zemlje. Bilo kakva diskusija i debata koje pomažu da se razumije i prihvati ova realnost je dobrodošla. Svako odstupanje od ove realnosti može isprovocirati emocije i populističku retoriku i ne donosi nikakvu korist”, rekao je on za Albanian Daily News komentirajući aktuelnu debatu o korekciji granica između Srbije i Kosova.

Na konstataciju da je predsjednik Kosova Hashim Thaci nekoliko puta istakao da će korekcija granica biti u najboljem interesu za budućnost Kosova, Meta je kazao da bi prvo želio da Kosovo udruži snage i energiju kojima se jedinstveno promovira i podržava ono što je u najboljem interesu svih građana Kosova.

Model ‘otopljenja granica’

“Primijetio sam da je predsjednik Thaci nekoliko puta naglasio značaj teritorijalnog integriteta Kosova, značaj njegove multientičnosti i značaj stabilnosti u regiji. Ovo su veoma važni principi, koji garantiraju nepovratan i održiv proces”, rekao je Meta.

Kaže da model i principi koegzistencije, harmonije i mira među zemljama Evropske unije predstavljaju model “otopljenja granica”, naročito etničkih.

“To je način na koji ja vidim proces integracije naše regije u EU: ka tome da granice budu beznačajne, a ne ka uvođenju novih granica. Bilo kakav pokušaj nametanja obrazaca promjene granica pod ovim uslovima ne bi samo podrio stabilnost regije, već bi i ugrozio duh i principe EU-a, u koje je Unija ulagala od svog osnivanja”, kazao je Meta.

Izvor: Agencije