Meta: Albanija bi opet mogla postati ‘evropska Sjeverna Koreja’

Meta: 'Kako mogu biti iznad stranačke politike kad imamo potpuno uzurpiranje države?' (EPA)

Predsjednik Albanije Ilir Meta upozorio je u četvrtak da njegova država riskira da ponovo postane “evropska Sjeverna Koreja”, objašnjavajući svoj stav u ustavnom sukobu koji remeti proces pristupanja te države Evropskoj uniji.

U intervjuu za Euronews naveo je da je albanska vlada, koju vode socijalisti, “uzurpirala svaku nezavisnu instituciju” u državi i da je “u službi jednostranačkog režima”.

Rekao je da se on “bori za demokratiju”, negirajući da je riječ o njegovoj borbi za vlast s premijerom Edijem Ramom, prenosi Beta.

“Kako mogu biti iznad stranačke politike kad imamo potpuno uzurpiranje države od vladajuće većine, koja kontrolira sve?”, upitao je predsjednik Albanije.

Dodao je da je njegova država danas pod jednostranačkim režimom, pod prijetnjom da se vrati 30 godina unazad, kada je bila “evropska Sjeverna Koreja”.

Kazao je da se ne bori za vlast.

Poziv na masovne proteste

“Borim se za vladavinu prava u Albaniji. Borim se za vladavinu demokratije naspram jednostranačkog režima, koji je uzurpirao svaku nezavisnu instituciju u ovoj državi i sada želi prigrabiti i Ustavni sud”, naveo je.

Predsjednik Albanije pozvao je na masovni protest protiv Vlade u Tirani 2. marta nakon što je premijer Rama pokrenuo pitanje opoziva predsjednika, a nakon Metinog pokušaja da otkaže prošlogodišnje općinske izbore.

Glavna opozicijska stranka u Albaniji, Demokratska stranka, podržala je poziv šefa države na protest i zatražila nove izbore.

Opozicija je prošle godine mjesecima održavala proteste, koji su se često pretvarali u nasilne sukobe s policijom, bojkotirala Parlament i lokalne izbore, optužujući Vladu za namještanje izbora i povezanost s organiziranim kriminalom.

Izvor: Agencije