Messi, Iniesta i Ronaldo za ‘Zlatnu loptu’

Messi je ove godine stigao do brojke od 82 gola i još mu nedostaju tri kako bi dostigao rekord Nijemca Gerda Mullera (AFP)

Dvojac španskog prvoligaša Barcelone Lionel Messi (Argentina) i Andres Iniesta (Španija), te prva zvijezda prvaka Španije Real Madrida, Cristiano Ronaldo (Portugal) finalisti su izbora za najboljeg nogometaša svijeta, koga od 2010. godine zajednički organiziraju Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) i France Football.

Na listi se prvobitno nalazilo 23 igrača, a ime pobjednika bit će objavljeno na svečanosti 7. januara 2013. godine u švicarskom Cirihu. Pravo glasa su imali selektori i kapiteni 209 reprezentacija iz cijelog svijeta, kao i 49 dopisnika France Footballa.

FIFA i France Football zajednički dijele nagradu FIFA Ballon d'Or od 2010. godine. U obje dosadašnje godine pobjednik je bio Argentinac Messi,  koji je bio najbolji i 2009. u pojedinačnim izborima i FIFA-e i  France Footballa.

Messi je ove godine stigao do brojke od 82 gola i još mu nedostaju tri kako bi dostigao rekord Nijemca Gerda Mullera. U dresu Barcelone je osvojio Kup Kralja, a argentinsku reprezentaciju sigurno vodi prema plasmanu na Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Iniesta je ove godine sa reprezentacijom Španije bio prvak Evrope, dok je u dresu Barcelone osvojio Kup Kralja.

Ronaldo je predvodio Real Madrid do naslova prvaka Španije, dok je s portugalskom reprezentacijom stigao do polufinala ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini.

Nogometašice i treneri

Imena finalista objavljena su na novinskoj konferenciji u brazilskom Sao Paulu, gdje su prisustvovali predsjednik FIFA-e Joseph Blatter, generalni sekretar svjetske asocijacije Jerome Valcke, izvršni direktor L'Equipea i France Footbala Francois Moriniere.

Prisutni su bili i Ronaldo i Marta, legende muškog i ženskog nogometa. Brazilac je tri puta bio najbolji nogometaš svijeta u izboru FIFA-e, dok je njegova sunarodnjakinja tu titulu u ženskom nogometu ponijela pet puta.

Za naslov najbolje nogometašice godine ovaj put se takmiče Amerikanke Alex Morgan i Abby Wambach, te ponovno Marta.

Kandidati za najboljeg trenera godine iz muškog nogometa su Španac Vicente Del Bosque (reprezentacija Španija), njegov sunarodnjak Pep Guardiola (Barcelona), te Portugalac Jose Mourinho (Real Madrid), dok su u ženskom nogometu to Francuz Bruno Bini (reprezentacija Francuske), Japanac Norio Sasaki (reprezentacija Japana) i Šveđanka Pia Sundhage (reprezentacija SAD-a).

Objavljene su i nominacije za nagradu FIFA Puskas za najljepši gol, a nominirani su Radamel Falcao (America de Cali – Atletico Madrid, 19. maj 2012.), Neymar (Santos – Internacional, 7. mart 2012.) i Miroslav Stoch (Fenerbahce – Genclerbirligi, 3. mart 2012.).

Još će biti uručena Predsjednička FIFA nagrada, priznanje za Fair Play, te imenovan tim od 11 najboljih igrača svijeta u ovoj godini.

Izvor: Agencije