‘Messenger’ na Merkuru našao naslage leda

Prije deset godina Američka svemirska agencija je počela ambicioznu misiju istraživanja površine Merkura.

Svemirska letjelica “Messenger” trenutno orbitira 100 kilometara iznad te planete i ekspertima na Zemlji šalje detaljnije fotografije i podatke.

“Messengeru” je trebalo više od šest godina da se približi orbiti Merkura, planeti udaljenoj od Zemlje blizu 58 miliona kilometara. Naučnici sa Univerziteta “Johns Hopkins”, koji su dizajnirali i napravili letjelicu, očekivali su da će moći poslati maksimalno 2.000 fotografija planete koja je previše blizu zasljepljujućem Suncu za standardne teleskope.

Ali, sada, nakon što su dobili deset puta više slika, imaju obilje podataka o Merkuru, na kojem temperature dostižu između 450 i minus 150 stepeni Celzijusa.

“Na ovom globusu mapirali su topografiju Merkura pomoću novih podataka koje je ‘Messenger’ poslao. Neke slike stare su samo nekoliko mjeseci”, izvještava iz Marylanda reporter Al Jazeere Tom Ackerman.

“Messenger” je pružio čvrste dokaze da se u kraterima na Sjevernom polu Merkura nalaze naslage leda, ohrabrujuće otkriće za one koji sanjaju o gradnji ljudskih naselja u dalekom svemiru.

Djelići velike zagonetke

“Ovo nam govori da se, pomoću jednog od procesa koji se odvijaju u Solarnom sistemu, može prikupljati voda koja će biti tu ako ikada stignemo do Merkura”, kaže Rob Gold sa Univerziteta “Johns Hopkins”.

Činjenice koje su saznali o sastavu površine, unutrašnjosti i atmosfere Merkura samo su djelići velike neriješene zagonetke Solarnog sistema.

“Postoji velika razlika u progresiji, izgledu i sastavu planete. Pokušavamo otkriti kako se sve to uklapa u širu sliku vezanu za formiranje i razvoj našeg Solarnog sistema”, rekao je Gold.

“Messenger” bi trebao prestati orbitirati i pasti na Merkur u aprilu naredne godine. Eksperti procjenjuju da će im trebati još godina za analizu podataka.

Ali, tokom naredne decenije, Evropska svemirska agencija planira lansiranje još dvije letjelice, koje bi trebale nastaviti otkrivati misterije Merkura.

Izvor: Al Jazeera