Meso bolesnih krava iz Poljske nije stiglo u BiH i Srbiju

Predsjedništvo BiH imenovalo je Zorana Tegeltiju za mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH te donijelo odluku o prihvatanju dokumenta Program reformi BiH (Arhiva)

Ni u Bosni i Hercegovini ni u Srbiji na tržište nije dospjelo meso oboljelih goveda iz Poljske, potvrdili su zvaničnici.

Istovremeno, iz Evropske komisije potvrđeno je da će poslati tim inspektora u Poljsku kako bi provjerili novinske izvještaje da se u jednoj od tamošnjih klaonica ubijaju bolesne krave, a meso prodaje prehrambenoj industriji.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović tvrdi da, na osnovu provjera koje su provele nadležne institucije, nema opasnosti da su građani Bosne i Hercegovine konzumirali sporno meso iz Poljske.

Da ni u Srbiji nema mesa oboljelih goveda Tanjugu je rekao načelnik veterinarske inspekcije Srbije Zoran Ivanović.

Šarović je za portal Klix izjavio da nije bilo načina da meso bolesnih krava iz Poljske dođe na tržište Bosne i Hercegovine.

“Meso iz sporne klaonice goveda Elkopol, iz poljskog mjesta Kalinovo, distribuirano je isključivo u zemlje Evropske unije, među kojima nije Bosna i Hercegovina. Takođe, navedena poljska klaonica nema odobrenje za izvoz u Bosnu i Hercegovinu niti je kod nas upisana u registar klaonica iz kojih je moguće uvesti meso”, ističe Šarović.

Opasnost u 12 država

Meso iz klaonice u Poljskoj distribuirano je u 12 država – Estoniju, Finsku, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Latviju, Litvu, Portugal, Rumunjsku, Slovačku, Španjolsku i Švedsku, prema informacijama sistema za brzo uzbunjivanje za hranu i hranu za životinje iz Europske unije.

“U skladu sa evidencijom Uprave za veterinu, tj. uvoznih rešenja izdatih na osnovu podnetih zahteva, vidi se da to meso nije dospelo na tržište Srbije niti u naše objekte za preradu mesa. Svakako zbog ove situacije granična veterinarska inspekcija će pojačati nadzor tokom uvoza hrane iz Poljske”, rekao je Ivanović.

Napomenuo je da i sama udaljenost Poljske i količina tog mesa koja je plasirana u zemlje okruženja, prema podacima s portala EU-a, ukazuje da Srbija trenutno nije ugrožena tim mesom.

Poljska proizvodi više od pola miliona tona govedine

Poljska je izvezla 2.700 kilograma sumnjive govedine u zemlje EU-a, izjavio je šef poljske veterinarske službe nakon što se u javnosti pojavio televizijski snimak koji pokazuje kako radnici jedne kompanije ubijaju bolesne krave i zatim to meso šalju u prodaju.

U poljskim pogonima za preradu mesa godišnje se proizvodi približno 560.000 tona govedine, od čega se izvozi 80–85 posto.

Aferu s mesom iz Poljske otkrili su novinari britanskog The Guardiana, koji su utvrdili da se u klaonici u regiji Mazovija kolju bolesne krave, čije se meso potom čistilo, uljepšavalo i etiketiralo kao zdravo, a potom distribuiralo u zemlje Unije.

Šef poljske veterinarske službe u međuvremenu je potvrdio da je policija pokrenula kriminalističku istragu u dvije kompanije nakon otkrića novinara.

Izvor: Al Jazeera i agencije