Mesijevih historijskih pet golova

Messi: Postigao nevjerovatna 33 pogotka u svojih 30 mečeva u Ligi prvaka (EPA)

Nogometaši kiparskog APOEL-a i španske Barcelone plasirali su se u četvrtfinale Lige evropskih prvaka nakon mečeva u srijedu navečer kada su eliminirali francuski Lyon, odnosno njemački Bayer.

Kiprani su nastavili svoj evropski san pobjedom nad renomiranim protivnikom iz Francuske od 1:0. Lyon je u Nikoziju došao sa minimalnom prednošću od 1:0 sa Gerlanda, no domaćini su već u devetoj minuti poravnali ukupan skor pogotkom Brazilca Gustava Manduce.

Domaći su veći dio prvog poluvremena, nošeni frenetičnim navijačima, imali loptu više u svom posjedu, dok su igrači Lyona u prvih pola sata igrali nepovezano, da bi se do kraja te dionice utakmice oporavili.

U nastavku utakmice u prijestonici Kipra se ponovila igra iz prvog dijela, uz jedinu razliku da nije bilo golova. Francuski tim je žestoko napadao posljednjih 15 minuta, ali je odbrana APOEL-a bila na visini zadatka, te je meč ušao u produžetke.

U 115. minuti, Manduca je mogao postati tragičar meča jer je zbog jednog starta dobio drugi žuti, odnosno crveni karton, ali promjene rezultata nije bilo.

Putnika u nastavak takmičenja odlučivala je „nogometna lutrija“, odnosno jedanaesterci u kojima su više nerava imali domaćini. Heroj je svakako bio golman APOEL-a Dionisios Chiotis koji je odbranio šuteve Lyonovih Lacazettea i Bastosa.

Domaći su postigli četiri pogotka sa bijele tačke, precizni su bili Ailton, Nuno Morais, Alexandrou i Tričkovski, dok su u Lyonu sigurni bili Kallstrom, Lisandro i Gomis.

Poniženi “Apotekari”

Argentinski nogometni as Lionel Messi ušao je u historiju Lige evropskih prvaka kao prvi igrač koji je postigao čak pet golova na jednoj utakmici, a njegova Barcelona je ponizila njemački Bayer savladavši ga sa 7:1 u revanš susretu osmine finala elitnog evropskog takmičenja.

Katalonci su prošli u nastavak takmičenja ukupnim rezultatom od uvjerljivih 10:2 i sve su veće šanse da postanu prvi klub u historiji Lige prvaka koji je odbranio naslov najboljeg.

Činjenice govore za sebe, Barca je neporažena u posljednjih 14 mečeva LP, njeni nogometaši su postigli nevjerovatnih 77 golova u 29 mečeva, dok je sam Messi postigao nevjerovatna 33 pogotka u svojih 30 mečeva u Ligi prvaka.

Tim iz Leverkusena nastavio je svoju „crnu seriju“ na gostovanjima u ovom takmičenju i zabilježio 12. uzastopni poraz. „Apotekari“ su u samo šest od 44 utakmice uspjeli sačuvati svoju mrežu.

Njemački tim je uspio odbraniti svoju mrežu na Camp Nou u srijedu navečer sve do 25. minute kada je Messi stupio na scenu prvim golom, a potom je zabilježio još dva do 49. minute.

Njegovu seriju prekinuo je Tello u 55. minuti, da bi najbolji nogometaš svijeta tri minuta kasnije povećao na 5:0. Tello je pogodio za 6:0, da bi Messi pet minuta prije kraja ušao u historiju Lige prvaka svojim petim golom.

Poražen i poniženi gosti su ipak došli do pogotka, a postigao je rezervista Bellarabi u prvoj minuti sudijske nadoknade.

Dan ranije u nastavak takmičenja plasirali su se italijanski Milan i portugalska Benfica.

Izvor: Al Jazeera i agencije