Mesić spreman ići do Strazbura zbog ukidanja ureda

'Imao sam obavezu, kao i svako drugi, Haškom sudu predati svaki traženi dokument i odazvati se svakom pozivu', rekao je Mesić (Anadolija)

Zbog ukidanja ureda bivšeg predsjednika, Hrvatska bi mogla završiti na Evropskom sudu za ljudska prava, najavio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Rekao je da će ostati u uredu, a spreman je i na deložaciju ako do nje dođe, te da će se boriti za svoja prava.

Tražit će privremenu mjeru od Ustavnog suda, dok ne riješe zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke o ukidanju ureda, koji namjerava predati.

“Ovo je, inače, pravna država i ja sam se borio za pravnu državu. Borio sam se za institucije ove države, mnoge sam doveo na velike pozicije u ovoj državi i očekujem od njih da poštivaju pravo ove države. Dakle ja idem sada akcijom prema Ustavnom sudu jer smatram da je ovo protuustavan akt, prije svega on retroaktivno djeluje”, kazao je Mesić.

Odluka Sabora

Hrvatski sabor je na prijedlog Vlade jučer izglasao ukidanje prava na ured bivšem predsjedniku.

Za ukidanje ureda je glasao 81 zastupnik Sabora.

Protiv predloženih izmjena Zakona o posebnim pravima predsjednika nakon isteka mandata, glasala su 44 zastupnika, a četvero ih je ostalo suzdržano.

Saborska većina je time ispunila zahtjev Mosta, a očekuje se da će se ovim izmjenama godišnje uštedjeti oko 80 hiljada eura.

Izvor: Al Jazeera