Mesić: Razmislit ću da se kandidiram protiv Grabar-Kitarović

Stjepan Mesić
Na pitanje kada bi mogao donijeti odluku o kandidaturi, Mesić je kazao da to 'još nije hitno' (EPA)

Nekadašnji predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić, u razgovoru za Radio Sarajevo nije isključio mogućnost da će se ponovo kandidirati za predsjednika, a govoreći o odnosima u regiji, posebno je komentirao politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, između ostaloga, i u kontekstu Kosova, te je ocijenio da je “to retrogradna politika koja pokušava stvari vratiti natrag”.

“To je sada retrogradna politika koje pokušava stvari vratiti natrag… Ali, najvažnije je to što netko sada želi gubitnike iz Drugog svjetskog rata proglasiti pobjednicima. To nitko u svijetu nije uspio, a evo, netko kod nas uspijeva”, rekao je Mesić, kako prenosi Tanjug.

Upitan hoće li se iduće godine kandidirati za predsjednika Hrvatske, Mesić, koji je bio posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ, je naveo da na to ima zakonsko pravo.

Takve odluke se, kazao je, ne donose “preko koljena”, ali će svakako razmisliti da se, kako je rekao, kandidira protiv Kolinde Grabar-Kitarović.

Mesić: Protiv svega sam što bi netko radio s Dodikom

“Ja imam zakonsko pravo za kandidaturu. Jer je u prvom mom mandatu promijenjen Ustav i ja sam za drugi mandat izabran po novom Ustavu. Odatle se ja imam pravo još jednom kandidirati. Dolaze mi neki ljudi, predlažu, no ne može se to preko koljena”, rekao je 84-godišnji Mesić.

Na pitanje kada bi mogao donijeti odluku o kandidaturi, Mesić je kazao da to “još nije hitno”.

Predsjednički izbori u Hrvatskoj bit će održani iduće godine.

Komentarajući kandidaturu lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića za novi mandat u Predsjedništvu BiH, kao i najavu njegovog “pakta” s predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom, Mesić je rekao da je “protiv svega što bi netko radio s Dodikom”.

Izvor: Agencije