Mesić pozvao Hrvate u BiH da ne idu u geto

Mesić je poručio kako se zalaže za Bosnu i Hercegovinu kao državu građana koji se neće dijeliti po vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti (Davor Javorovi? / Pixsell)

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pozvao je, s predavanja održanog u Mostaru, vlasti u Zagrebu da pokrenu reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma, dodajući da su Hrvati u Bosni i Hercegovini konstitutivni narod koji se ne smije zatvarati u geto.

Mesić je održao predavanje na temu “Koliko Hrvatska kao članica EU i jamac Daytonskog sporazuma može pomoći u opstanku cjelovite BiH?”, unatoč pozivu gradonačelnika Ljube Bešlića i premijera Hercegovačko-neretvanskog kantona Denisa Lasića, upućenom dan ranije, da odgodi dolazak u grad na Neretvi.

“Hrvatska bi, smatram, trebala izaći s inicijativom da se mijenja Dejtonski sporazum”, rekao je bivši hrvatski predsjednik.

“Siguran sam da bi promišljenom diplomatskom akcijom u redovima EU-a bilo moguće naći dovoljno saveznika koji bi u pravom trenutku barem blagonaklono gledali na takvu inicijativu. Bitno je stvari pokrenuti s mrtve točke i ne miriti se s postojećim stanjem, jer je ono ne samo zabrinjavajuće nego i opasno”, još je dodao.

Za Bosnu i Hercegovinu bez podjela

Pri tome je Mesić pozvao Hrvate u Bosni i Hercegovini da se ne zatvaraju u nacionalni geto, odbacujući optužbe da se zauzima za unitarnu državu.

Naglasio je kako se zalaže za državu svih njezinih građana koji se neće dijeliti po vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Denis Lasić i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić pozvali su u četvrtak bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da ne dolazi u Mostar, smatrajući da njegov nastup o ulozi Hrvatske prema Bosni i Hercegovini ne bi pridonio stabiliziranju političke i sigurnosne situacije u Mostaru i kantonu.

Uoči Mesićevog dolaska oglasila se i Koordinacija udruga branitelja Hrvatskoga vijeća obrane Bosne i Hercegovine, koja je ocijenila da su u vrijeme dok je bio hrvatski predsjednik Hrvati u Bosni i Hercegovini gurnuti potpuno na margine političkih zbivanja.

Izvor: Agencije