Mesić ne vidi ništa sporno u izboru Komšića

Da su Hrvati svi izašli na izbore, mogli su izabrati Dragana Čovića, tvrdi Stipe Mesić (Reuters)

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ne vidi u čemu je sporan izbor Željka Komšića, koji će u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine predstavljati hrvatski narod.

“Teže bi za Bosnu i Hercegovinu bilo da su se u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine zajedno našli [Milorad] Dodik i [Dragan] Čović. Dakle, Čović koji želi nekakvo rekonstruiranje Bosne i Hercegovine, a Dodik koji ne priznaje nikakvu Bosne i Hercegovine. Ovim izborom nije ugrožen opstanak Bosne i Hercegovine”, rekao je Mesić za Radio Sarajevo.

Osvrnuo se i na rezultate općih izbora, koji su u Bosni i Hercegovini provedeni prošle nedjelje i na kojima su najviše glasova osvojili Stranka demokratske akcije, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, odnosno njihovi kandidati.

I Mesić za građansku BiH

“Narod uvijek zaslužuje vlast koju sam izabere. Građani Bosne i Hercegovine su ovako odlučili u skladu sa zakonom koji egzistira i vrijedi. Drugo, prigovori da Hrvati nisu izabrali Željka Komšića, već Bošnjaci, ima samo jedan nedostatak, a to je matematički. Da su Hrvati svi izašli na izbore, mogli su izabrati Čovića”, tvrdi Mesić.

Komentirajući građanski koncept uređenja Bosne i Hercegovine, kojeg zastupa Komšić, Mesić je rekao kako je i on “za građansku Švedsku, za građansku Hrvatsku, za građansku Bosnu i Hercegovinu…”

“Nadam se da će Bosna i Hercegovina jednog dana biti stvarno građanska, u kojoj će živjeti tri konstitutivna naroda, uz ravnopravnost svih drugih građana. To očekujem. Kad će to biti i na koji način… Mislim da su vremena takva da sve države koje mi poznamo u Europskoj uniji jesu građanske države. Ne znam zašto bi Bosna i Hercegovina bila izuzetak”, zaključio je Mesić.

Izvor: Agencije