Mesić: Hrvatska je doživjela eksploziju odlaska mladih i obrazovanih

Bivši hrvatski predsjednik je na SBF-u govorio na panelu o odlasku mladih s prostora Jugoistočne Evrope (Anadolija)

Znanstvenici predviđaju da će do 2050. godine s ovih prostora otići četvrtina ukupnog stanovništva, upozorio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, obraćajući se okupljenima na 10. Sarajevo Business Forumu.

Mesić je govorio na panelu o odlasku mladih s prostora Jugoistočne Europe, te tom prilikom podsjetio kako je Hrvatska 2013. godine postala članica Europske unije, ali da, usprkos tome, ima “eksploziju” odlaska mladih i obrazovanih.

“Mnoga sela se prazne, županije također gube stanovnike, povećava se broj umirovljenika. Ako se taj trend ne zaustavi, sustav bi se mogao urušiti”, rekao je Mesić.

Naveo je kako mladi uglavnom sele u Njemačku, ali i one države sjeverne Europe kojima nedostaju kvalificirani radnici.

Po njegovim riječima, “političari na vlasti nisu dovoljno sposobni napraviti razvoj bez niskih plaća, jer ako plaće rastu onda ulagači odlaze”. S druge strane, ističe, nije došlo do transfera znanja sa zapada koji bi garantirao napredak.

“Postali smo izvoznik pametnih i obrazovanih ljudi. Političke elite danas samo konstatiraju stvari, ali ne nalaze rješenje”, primijetio je Mesić.

‘Odlazak mladih siromašne ekonomije čini još siromašnijim’

Napominje i kako “upozoravajući podaci traže od političara da odmah djeluju i naprave modele po kojima će mlade vratiti”.

“Povratak mozgova se mora uskladiti s razvojnim ciljevima zemlje. Odlazak mladih siromašne ekonomije čini još siromašnijim”, podvukao je Mesić.

O tome je govorio i s predstavnikom Malezije na SBF-u, te mu rekao kako “zemlje u koje idu mladi trebaju plaćati onima koje su ih školovale – kao plaćanje nogometašima kada idu iz kluba u klub”.

“Nepošteno je da bogate zemlje izaberu najbolje, a da siromašne nemaju tu mogućnost”, dodao je.

Na kraju, govoreći o SBF-u, primijetio je kako taj skup “već 10 godina uspješno otvara ključna pitanja kroz rasprave političkih i poslovnih lidera o tome kako da ljudi žive bolje, a da države postanu uređenije”.

Izvor: Agencije