Mertens 25. igrač koji je preminuo od 2009.

Mertens (lijevo): Kao perspektivni odbrambeni igrač nastupao je za skoro sve mlađe uzraste belgijske reprezentacije (AFP)

Odbrambeni nogometaš belgijskog prvoligaša Lokerena, Gregory Mertens (24), koji je preminuo u četvrtak u bolnici nakon što je prije tri dana doživio srčani udar na utakmici rezervnih ekipa, 25. je aktivni igrač koji je preminuo u posljednjih pet godina.

Od 2000. godine broj nogometaša koji su preminuli prije kraja svoje karijere penje se na više od 50, prenose agencije.

Mertens je izgubio svijest na terenu nakon što je proveo u igri 20 minuta, a nakon pružene pomoći i pokušaja reanimacije prebačen je u bolnicu, no ljekari mu nisu mogli pomoći.

Karijeru je započeo u Anderlechtu, a u Lokeren je došao u januaru 2014. iz Cercle Brugesa.

Kao perspektivni odbrambeni igrač nastupao je za skoro sve mlađe uzraste belgijske reprezentacije.

Na popisu preminulih su i tri hrvatska nogometaša, Ivan Turina, Alen Pamić i Hrvoje Ćustić.

Trojica Hrvata

Turina, bivši golman zagrebačkog Dinama, preminuo je u maju 2013. u Štokholmu u kojem je igrao za švedskog prvoligaša AIK-a. Imao je 33. godine.

Svega nekoliko mjeseci kasnije preminuo je nogometaš Istre 1961 Pamić (24), sin trenera tog kluba Igora Pamića. Preminuo je od srčanog udara dok je igrao mali nogomet.

U aprilu 2008. dogodila se tragedija na zadarskom stadionu Stanovi. Od posljedica udarca potiljkom u betonski zid koju je zadobio u prvoligaškoj nogometnoj utakmici Zadra i Cibalije, tragično je preminuo zadarski nogometaš Ćustić (24).

Mnogima je još uvijek u sjećanju smrt Kamerunca Marc-Viviena Foea (28) na Kupu Konfederacija u Francuskoj 2003. godine.

Foe je doživio srčani udar za vrijeme utakmice protiv Kolumbije. Ljekari su ga pokušali spasiti, ali bezuspješno. Umro je od posljedica srčanog udara nedugo nakon dolaska u bolnicu.

Snažno je odjeknula i smrt mađarskog reprezentativca i člana Benfice Miklosa Fehera (24) koji je preminuo u januaru 2004. za vrijeme utakmice protiv Vitorije Setubal.

Jedan od prvih igrača koji je nesretnom Feheru priskočio u pomoć bio je hrvatski napadač Tomislav Šokota, tada član Benfice, međutim Feheru nije bilo pomoći.

U sjećanje na Fehera, Benfica je povukla dres sa brojem 29 koji je Mađar nosio.

Smrt u 22. godini

U augustu 2007. život je izgubio i mladi nogometaš Seville Antonio Puerta. Imao je 22 godine kada je preminuo nakon srčanog udara na utakmici protiv Getafea.

Puerta se srušio na teren u 35. minuti i premda se pridigao i napustio teren u svlačionici je dobio još jedan srčani udar. Umro je tri dana kasnije.

U augustu 2009. godine, tokom priprema u Italiji, umro je kapiten Espanyola Daniel Jarque (26). Njemu je srce otkazalo tokom telefonskog razgovora s djevojkom.

Srčani udar bio je uzrok smrti i mladog Nigerijca Chinonso Ihelwere Henryja, člana rumunskog kluba Delta Tulcea koji je preminuo u aprilu prošle godine za vrijeme utakmice protiv Balotestija.

U augustu 2007. godine, na treningu izraelskog kluba Hapoel iz grada Beershebe od srčanog udara preminuo je zambijski nogometaš Chaswe Nsofwa (28).

Izvor: Agencije