Meron se povukao iz Žalbenog vijeća u slučaju Karadžić

Presuda po žalbi ranije je bila najavljena za kraj ove godine (Reuters)

Sudija Theodor Meron, predsjedavajući Žalbenog vijeća u slučaju ratnog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, povukao se iz Vijeća nakon što je Karadžićeva odbrana Mehanizmu za međunarodne tribunale (MICT) podnijela zahtjev za njegovu smjenu.

Odluka američkog sudije Merona mogla bi odgoditi presudu po žalbi podnijetoj na prvostepenu presudu iz 2016. godine kojom je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH i držanje u opsadi i teroriziranje građana Sarajeva i uzimanja za taoce pripadnika UNPROFOR-a.

Presuda po žalbi ranije je bila najavljena za kraj ove godine, podsjeća agencija Anadolija.

Predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, nasljednika Haaškog suda, u odluci je napisao da bi u žalbenom postupku protiv Karadžića i dalje bio nepristran ali se odlučio povući kako se ne bi odugovlačio postupak zahtjevima za njegovim izuzećem, prenosi Hina.

Isključenje zbog pristranosti

Američki sudac u odluci je citirao Karadžića koji je “uvažio Meronovu procesnu pravednost” i iznimnu brigu za dobrobit osuđenog. No, uvažio je da se argument da je sudio u sličnim slučajevima niže rangiranih osoba tretira kao osnova za utvrđivanje pristranosti.

Na presudu iz 2016. godine žalbe su podnijeli i Karadžićevi advokati i haško tužiteljstvo.

Meronova posljednja odluka uslijedila je nedugo nakon što su on i još dvoje sudija smijenjeni iz Žalbenog vijeća za slučaj ratnog komandanta Vojske Republike Srpske i Karadžićevog bliskog saradnika Ratka Mladića, zbog, kako je u odluci Mehanizma navedeno, pristranosti.

Mladić je 2017. godine prvostepeno osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata u BiH, teroriziranja stanovnika Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. I on čeka presudu po žalbi.

Izvor: Agencije