Oglasi

Merkur pred dokapitalizacijom ili stečajem

Dioničari će odlučiti će da li će banke otpisati 24 miliona eura duga, a 63 miliona pretvoriti u vlasnički kapital.
U slučaju stečaja banke bi, prema neslužbenim procjenama, pretrpjele gubitak od 150 miliona eura, piše DnevnikAl Jazeera

Slovenskoj kompaniji Merkur, koji je u procesu sanacije, prijeti stečaj zbog taktiziranja banaka da svoja potraživanja pretvore u vlasnički kapital najvećeg lanca za prodaju tehničke robe, po veličini i prometu četvrte trgovačke grupe, piše ljubljanski dnevni list Dnevnik.

Na skupštini dioničara Merkura 10. decembra odlučivat će se o prijedlogu da banke kompaniji otpišu 24 miliona eura potraživanja, a 63 miliona pretvore u svoj vlasnički kapital.

Ako se banke s time ne slože, postojeći plan finansijskog restrukturiranja više neće biti moguć, a uprava će morati pokrenuti postupke koji vode u stečaj, piše list.

U tom bi slučaju, navodi Dnevnik, banke, prema neslužbenim procjenama, pretrpjele gubitak od 150 miliona eura, znatno više od gubitka s kojim računaju prema scenariju dokapitalizacije i otpisa dijela potraživanja.

'Taktike banaka'

Grupacija u kojoj je desetak banaka tako bi dovela u pitanje 1.700 radnih mjesta u Merkuru i još toliko radnih mjesta u s njim povezanim kompanijama, ali bi stečaj pogodio i banke kojima je Merkur u zadnje dvije godine vratio 80 miliona eura kredita, te državu koja je u tom razdoblju od njega dobila 54 miliona eura na ime poreza, doprinosa i carina.

Kako navodi Dnevnik, banke s dokapitalizacijom taktiziraju, pogotovo Banka Koper, koja je u vlasništvu italijanske bankarske grupe Intesa Sanpaolo, navodno, zbog interesa jedne italijanske kompanije koja je zainteresirana za Merkurovu prodajnu mrežu ako kompanija ide u stečaj.

Najprije se smatralo da će banke Merkur prodati tek na kraju sanacijskog postupka, ali sada za njega već traže strateškog investitora, kako bi ga prodale krajem iduće ili najkasnije početkom 2014. godine, navodi list.

Izvor: Agencije