Merkel: Žao mi je zbog spora, vrijeme je za probleme naroda

Merkelova je ušla u spor sa koalicionim partnerima nakon izjave šefa sigurnosne službe Njemačke u vezi s antimigrantskim nasiljem u zemlji (EPA)

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da žali zbog najnovijeg spora u njenoj koalicionoj vladi i istakla da je vreme da se fokus okrene ka problemima građana.

“Previše sam bila fokusirana na funkcionalnost i procese u ministarstvu unutrašnjih poslova, a nedovoljno na ono što, s pravom, pokreće narod kada čuje za nečije unapređenje. Veoma mi je žao što smo dozvolili da se to desi. Sada je vreme da rešavamo probleme naroda”, rekla je Merkelova, prenosi AP.

Spor je konačno rešen dogovorom postignutom u nedelju, a nastao je zbog pitanja budućnosti šefa službe unutrašnje bezbednosti Nemačke Hansa Georga Maassena, koji je nastojao da ublaži najnovije nasilje nad migrantima.

Zbog toga su socijaldemokrate, manjinski partneri u nemačkoj koalicionoj vladi, zahtevali da bude izbačen iz nje.

Bolje plaćena funkcija za kaznu

Tome se, međutim, usprotivio ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer, koji se inače protivi migrantskoj politici kancelarke Angele Merkel, smatrajući je preblagom.

Prvobitno je bio postignut dogovor da Maassen bude smenjen sa te funkcije, ali da bude postavljen, formalno unapređen, za zamenika ministra unutrašnjih poslova, što je razbesnelo mnoge članove SPD-a.

Međutim, u nedelju je postignut konačan dogovor da Maassen bude imenovan za “specijalnog savetnika” u ministarstvu unutrašnjih poslova za “evropska i međunarodna pitanja”.

Maassen je smenjen 18. septembra sa dužnosti šefa unutrašnje bezbednosti Nemačke zbog sukoba s nemačkom kancelarkom u vezi s antimigrantskim nasiljem u zemlji.

Skandal je izbio kada je optužen da je naklonjen desnici, jer je doveo u pitanje autentičnost videosnimka radikala kako progone migrante u istočnonjemačkom gradu Kemnicu.

Izvor: Agencije