Merkel za tajnicu CDU-a predložila svoju moguću nasljednicu

Mnogi ovu političarku iz najmanje savezne pokrajine Sarske vide kao moguću nasljednicu Angele Merkel na mjestu predsjednice stranke, a moguće i na mjestu kancelarke (EPA)

Njemačka kancelarka i predsjednica Kršćansko-demokratske unije Angela Merkel predložila je u ponedjeljak aktuelnu premijerku savezne pokrajine Sarska Annegret Kramp-Karrenbauer za novu generalnu tajnicu stranke, nakon što je na tu dužnost ostavku dao Peter Tauber.

“Annegret Kramp-Karrenbauer je dobro rješenje za CDU u ovom trenutku, kada stranka unutar jedne buduće velike koalicije mora izoštriti svoj profil”, rekla je potpredsjednica CDU-a Julia Kloeckner nakon sastanka Predsjedništva stranke.

Kramp-Karrenbauer bi trebala na mjestu glavne tajnice biti potvrđena na stranačkom kongresu krajem februara.

Mnoge sličnosti s liderkom

Mnogi ovu političarku iz najmanje savezne pokrajine Sarske vide kao moguću nasljednicu Angele Merkel na mjestu predsjednice stranke, a moguće i na mjestu kancelarke.

Posmatrači ističu mnoge sličnosti s njenom mentoricom Merkel i navode, prije svega, njen trezveno-pragmatični politički stil i nesklonost donošenju odluka bez prethodne podrobne analize.

Njen prethodnik na mjestu generalnog sekretara CDU-a Tauber obrazložio je povlačenje sa svoje pozicije zdravstvenim razlozima, ali se u medijima istodobno ističe interna kritika na račun Taubera zbog grešaka tokom predizborne kampanje, što je rezultiralo najlošijim izbornim rezultatom za CDU u poslijeratnoj historiji.

Izvor: Agencije