Merkel za strožije mjere protiv Irana

Angela Merkel: Iran treba biti transparentniji

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila da je izvještaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u kojem je navedeno da Iran tajno radi na proizvodnji atomskog oružja “alarmantan”, kao i da sankcije protiv Islamske Republike s ciljem da se izvrši pritisak na Teheran nisu dovoljno iskorištene.

Ona je u intervjuu za list Lepiziger Volkszeitung rekla da će Njemačka razmotriti kakve bi strožije mjere mogle biti uvedene Iranu.

Angela Merkel je naglasila da je protivljenje nekih zemalja novim sankcijama protiv Irana zbog nuklearnog programa te zemlje “za žaljenje”.

Protivljenje novim mjerama do sada su izrazile Rusija i Kina, podsjetio je Reuters.

“Mislim da metode koje smo koristili da primoramo Iran da bude transparentniji nisu u potpunosti iskorištene. Na prvom mjestu sankcije. Te sankcije bi trebale biti što je moguće šire”, rekla je Angela Merke.

Ona je dodala i da Iran “očigledno nije otvorio sve karte” i da treba biti transparentniji.

Ozbiljne sumnje

Američka državna tajnica Hillary Clinton je u petak izjavila da Iran uskoro mora odgovoriti na ozbiljne sumnje IAEA da Teheran razvija tehnologiju proizvodnje atomske bombe, kao i da će se SAD konsultirati sa saveznicima o novim mjerama protiv Irana.

IAEA je proslijedila grupi od 35 zemalja satelitske snimke, pisma i dijagrame koji, kako tvrdi, idu u prilog tvrdnji da je Iran tajno radio na proizvodnji nuklearnog oružja.

Zasnovan na oko 1.000 stranica istraživanja i gotovo deceniju praćenja situacije u Iranu, dokument navodno sadrži dokaze koji, prema IAEA, pokazuju da Islamska Republika radi na tajnoj nabavci opreme i projekata za proizvodnju nuklearnog oružja.

Između ostalog, navedeno je da je Iran provodio testiranja jakih eksploziva i razvoj detonatora s nuklearnim punjenjem, kao i kompjutersko oblikovanje jezgra za nuklearne bojeve glave.

Izvor: Agencije