Merkel za novo poglavlje pregovora s Turskom

Turska optužuje EU za dvostruke standarde u vođenju pregovora jer nema u vidu punopravno članstvo (EPA)

U video objavljenom uoči posjete Turskoj, njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da je sklona otvaranju novog poglavlja u pristupnim pregovorima s tom zemljom.

Ipak Merkel, koja zagovara “privilegirano partnerstvo” za Tursku umjesto punopravnog članstva u EU-u, istaknula je da rezultat pregovora Ankare s Briselom treba ostati otvoren i ostala je skeptična oko toga da li se Turska treba priključiti EU-u, javlja Hina.

Turska ogorčeno prigovara zbog nedostatka potpore Berlina njezinim EU nadama, i optužuje EU za dvostruke standarde u vođenju pregovora jer nema u vidu punopravno članstvo.

Krenuti naprijed

“Mislim da pred nama leže dugi pregovori. Mada sam skeptična suglasna sam s nastavkom razgovora o članstvu. Bavimo se ovim s otvorenim rezultatom”, rekla je Merkel.

“U posljednje vrijeme pregovori su ponešto zapeli i ja sam za otvaranje novog poglavlja kako bi se krenulo naprijed”, rekla je.

Kancelarka namjerava o tome razgovarati s turskom vladom toekom dvodnevnog posjeta zemlji, kada bi se u ponedjeljak u Ankari trebala sastati s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom i premijerom Recepom Tayipom Erdoganom.

Time se Merkel svrstala uz francuskog ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa koji je 12. februara izjavio da je sklon otvaranju novog poglavlja u pregovorima s Turskom.

U razgovoru objavljenom u regionalnom listu Passauer Neue Presse njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle se založio za ubrzanje pristupnih pregovora.

Zaleđivanje poglavlja

Turska je 2005. započela pristupne pregovore s EU, ali oni ne napreduju jer su neke europske zemlje, poput Francuske i Njemačke nesklone turskom pristupu.

Uz to Turska odbija na Kipar proširiti prednosti sporazuma o slobodnom prometu koji ju povezuje s europskim blokom.

To odbijanje je dovelo do zaleđivanja nekoliko poglavlja pregovora, a od 35 pregovaračkih poglavlja zatvoreno je samo jedno.

Izvor: Agencije