Merkel za Evropu solidarnosti i slobode

Angela Merkel je, na poziv Viktora Orbana doputovala u Sopron (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel zauzela se za Europu “solidarnosti i slobode”, prisjećajući se događaja iz 1989. godine koji su dokinuli podjelu na Istok i Zapad kontinenta i doveli do pada “Željezne zavjese”, javlja AFP.

Ona je, na poziv mađarskog premijera Viktora Orbana, doputovala u mađarski pogranični grad Sopron, gdje je 19. kolovoza 1989. godine više od 600 državljana tadašnje Istočne Njemačke, koji su ljetovali u Mađarskoj, iskoristilo “paneuropski piknik” i otvaranje graničnog prijelaza s Austrijom kako bi pobjegli na Zapad.

Taj je događaj otvorio presudnu pukotinu u “Željeznoj zavjesi”, granici koja je nakon Drugog svjetskog rata prvo ideološki, a onda i fizički razdvajala zonu sovjetskog utjecaja na istoku od zapadnih zemalja i koju je simbolizirao Berlinski zid.

‘Slobodu se ne može ugušiti’

“Taj je piknik prerastao u međunarodni simbol, koji svjedoči da se slobodu ne može ugušiti. Sopron pokazuje što nas čini Europljanima, a piknik je označio zaokret prema solidarnosti, slobodi i miru, prema Europi s ljudskim licem”, ocijenila je Merkel u govoru koji je održala u Orbanovu društvu.

Navela je kako spomenute vrijednosti i ubuduće moraju “ujedinjavati Europu”, pozivajući da se “otklone uzroci zbog kojih [izbjeglice] s ratnih i kriznih područja bježe iz svojih zemalja u Europu”.

Merkel i Orban posljednji put su se sastali u prije godinu dana u Berlinu.

Njemačka kancelarka je tada iskoristila prigodu i upozorila ga da mora poštovati “načelo humanosti” nakon kritika upućenih Mađarskoj zbog postupanja s tražiteljima azila koje je zadržavala na svojoj granici.

Dvije vlade, premda se razlikuju u nekim političkim pitanjima, imaju velike gospodarske interese.

Njemačka je glavni trgovinski partner Mađarske, zbog velike prisutnosti svoje automobilske industrije u toj zemlji.

Izvor: Agencije