Merkel vjeruje u rješenje za irsku granicu nakon Brexita

Angela Merkel
Merkel: 'Želimo učiniti sve što možemo kako se ne bi dogodio Brexit bez sporazuma' (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je u ponedjeljak uvjerenost da se rješenje za pitanje granice na irskom otoku može pronaći nakon izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

“Sigurno postoje mogućnosti” da se sačuva jedinstvo zajedničkog tržišta EU-a i istodobno ispuni “želja da bude što je manje moguće kontrola između Sjeverne Irske i Republike Irske”, rekla je Merkel tijekom posjeta Tokiju, kako prenosi Hina.

Takve razgovore “mora se i može” voditi, ali ispregovarani sporazum o Brexitu ne bi se smjelo ponovno otvarati.

“To nije na dnevnom redu”, rekla je.

“No, imamo dogovor za buduće odnose. I u tim budućim odnosima, naravno, možete također riješiti pitanja o kojima se još raspravlja.”

Ključno kako Britanija to zamišlja

Ako bude “dobre volje” na svim stranama, to bi se vrijeme moglo iskoristiti da se postigne sporazum o granici na irskom otoku, kazala je.

Ključno je, međutim, doznati od Britanije “kako oni to zamišljaju”, napomenula je.

“Želimo učiniti sve što možemo kako se ne bi dogodio Brexit bez sporazuma”, naglasila je.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier poručili su prošlog tjedna u Europskom parlamentu da nema alternativnog rješenja za “backstop”, dio sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a koji za cilj ima ostaviti granicu između europske članice Irske i Sjeverne Irske otvorenom.

Dan nakon izglasavanja amandmana “N” u donjem domu britanskog parlamenta kojim se traže “alternativna rješenja” za tzv. “backstop” Juncker je podsjetio da Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz Europske unije za manje od dva mjeseca i upozorio da pregovori o Brexitu nisu igra.

Donji dom britanskog parlamenta u utorak navečer s 317 glasova za i 301 protiv izglasao je amandman “N”, konzervativnog zastupnika Grahama Bradyja, no alternativna rješenja nisu specificirana.

Barnier: Trebamo ‘backstop’ kakav jest

Pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier uvjeren je kako nema boljeg rješenja od “backstopa”.

“Trebale su nam dvije godine da dođemo do takvog rješenja. Trebamo ‘backstop’ baš takav kakav jest”, kazao je Barnier. 

Britanski zastupnici odbacili su prošlog utorka dva amandmana kojima bi parlament spriječio da Velika Britanija izađe iz EU-a bez sporazuma ne uspije li premijerka May potvrditi sporazum u veljači.

Poslije su tijesno prihvatili prijedlog kojim se vlada poziva da zaustavi potencijalni neuredni sporazum o izlasku. 

Izvor: Agencije