Merkel: Visok nivo dokaza o odgovornosti Irana

Tankeri, Napad
Angela Merkel kaže kako će učiniti sve da naglasi svim stranama da situacija ne smije biti dalje zaoštrena (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila kako njezina zemlja vrlo ozbiljno prima nove američke informacije o navodnoj odgovornosti Irana za napade na dva tankera blizu Zaljeva.

Ona je rekla da “postoji visoka razina dokaza” o odgovornosti Irana, prenosi Beta.

“To me neće spriječiti da kažem da moramo učiniti sve da riješimo konfliktnu situaciju s Iranom na miran način”, dodala je Merkel.

Situacija ne smije biti dalje zaoštrena

Iran negira američke optužbe da je on odgovoran za napad na tankere.

Merkel je rekla da je Njemačka u bliskom kontaktu sa SAD-om te kako će učiniti sve da naglasi svim stranama, ali posebno da jasno naznači Iranu, da ta ozbiljna situacija ne smije biti dalje zaoštrena.

Merkel je, također, kazala kako Njemačka želi da se Iran drži nuklearnog dogovora iz 2015. godine i dodala da će “svakako biti posljedica” ukoliko Iran to ne učini.

Predsjednik Irana Hassan Rouhani izjavio je u utorak kako Iran neće ratovati ni protiv koje države.

On je to rekao dan nakon što su Sjedinjene Američke Države objavile raspoređivanje većeg broja vojnika na Bliskom istoku.

Iran neće ratovati ni protiv koje države

“Iran neće ratovati ni protiv koje države”, kazao je Rouhani u govoru objavljenom uživo preko državne televizije.

“Oni koji nas s tim suočavaju skupina su političara s malo iskustva. Unatoč svim američkim naporima u regiji i njihovoj želji da nam prerežu veze s ostatkom svijeta i da Iran ostane osamljen, bili su neuspješni.”

Privremeni američki ministar obrane Patrick Shanahan najavio je u ponedjeljak raspoređivanje još približno 1.000 vojnika na Bliskom istoku u obrambene svrhe, navodeći zabrinutost zbog iranske prijetnje.

Izvor: Agencije