Merkel užasnuta zločinima neonacista

Merkel: Odlučni smo u odbrani našeg otvorenog i tolerantnog načina života od kriminalaca i njihove užasne ideologije (EPA)

Val neonacističkih ubistava imigranata vlasnika radnji prijeti da ukalja reputaciju Njemačke u svijetu i predstavlja napad na demokratske temelje zemlje, izjavila je njemački kancelar Angela Merkel.

“Užasnuti smo obimom ove mržnje i rasizma”, rekla je ona u srijedu u Bundestagu, dan nakon što su poslanici svih šest partija osudili ubistva koja su počinili desničarski ekstremisti, u dosta neuobičajenom općem izrazu jedinstva stranaka.

Merkel je kazala da je policija načinila mnogo grešaka jer nije zaustavila niti identificirala grupu neonacista koja je ubila devet imigranata i jednu ženu policajca iz Njemačke u periodu od 2000. do 2007. godine.

“To je šok za našu zemlju i opasnost za naš imidž i poziciju u svijetu”, rekla je ona prije nego je pročitala imena ubijenih imigranata vlasnika restorana, osam Turaka i jednog Grka, kao i žene policajca.

Istakla je da su ti napadi ništa manje nego napadi na njemačku demokratiju.

“Odlučni smo u odbrani našeg otvorenog i tolerantnog načina života od kriminalaca i njihove užasne ideologije”, rekla je Angela Merkelova u do sada najsnažnijoj kritici ovih zločina.

Perverzno razmišljanje

Ona je odbacila kritike da bi policija sigurno bila mnogo efikasnija da je ubijeno deset Nijemaca.

“Činjenica da je takva desničarska ćelija postojala i tiho izvodila svoja nedjela i ostala neotkrivena je bez presedana. Nisam jedina duboko potresena onim što istraga sada otkriva o perverznom načinu razmišljanja desničarskih ekstremista”, kazala je kancelarka.

Nijemci, dugo godina opterećeni nacističkom prošlosti, bili su užasnuti kada su čuli da su trojica neonacista nekažnjeno ubila imigrante jer policija nije uvidjela da je riječ o deničarskim ekstremistima.

Postoje i kritike da su njemačke institucije, vlasti, pravosuđe i policijske agencije “bile slijepe kada se radi o desnici” i da su previdjeli signale da su ekstremni desničari odgovorni za ova ubistva.

Trojica neonacista radila su ilegalno ili tajno nakon neuspjelog pokušaja hapšenja 1998. godine.

Policija vjeruje da su imali desetine pomagača i još više simpatizera.

Vlasti priznaju da ne znaju koliko neonacista u stvari djeluje u zemlji.

Eksperti već dugo vremena upozoravaju na porast ekstremizma među nezadovoljnom omladinom u istočnim regionima zemlje, gdje je visoka stopa nezaposlenosti i slabe su šanse da se nađe posao.

Izvor: Agencije