Merkel: Uprkos nesuglasicama, transatlantski odnosi najvažniji

Transatlantski odnosi jesu i ostaju od najviše važnosti, kaže Angela Merkel (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je u srijedu da bi odnosi Evrope i SAD-a trebali prevazići razlike poput diplomatskog spora oko nuklearnog sporazuma s Iranom.

“Uprkos svim teškoćama koje imamo ovih dana, transatlantski odnosi jesu i ostaju od najviše važnosti”, kazala je ona, prenosi Reuters.

Dodala je da “transatlantski odnosi moraju također biti u stanju nositi se s razlikama u mišljenju, posebno kao što ovih dana vidimo s povlačenjem SAD-a iz nuklearnog sporazuma s Iranom”.

Merkel je ranije oštro napala predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i optužila ga da je jednostranim izlaskom iz nuklearnog sporazuma s Iranom narušio povjerenje u međunarodnu saradnju i međunarodni poredak.

Povlačenje SAD-a iz sporazuma

Trump je prošle sedmice saopćio da se Washington povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom, jer je, kako je naveo, taj sporazum ostavio otvorena vrata Teheranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu.

Velika Britanija, Francuska i Njemačka pozvale su sve ostale potpisnike sporazuma da ostanu posvećeni obavezama u skladu sa sporazumom iz 2015. godine.

Izvor: Agencije