Merkel: Učinit ću sve za datum pregovora S. Makedonije s EU-om

Europska unija, EU, Sjeverna Makedonija, Zastave
Merkel je rekla da će uraditi sve što je do nje i uložiti svu svoju političku težinu za pitanje datuma za Skoplje (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel poručila je kako će učiniti sve da bi se do listopada odredio datum o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom članstvu u Europskoj uniji.

Kako prenosi agencija MIA, ona je dodala da je u pitanju nekoliko tjedana.

“Učinit ću sve što mogu da se usvoji ta pozitivna odluka zato što je Sjeverna Makedonija odradila posao za primjer potpisivanjem Prespanskog sporazuma [s Grčkom]. Riječ je o nekoliko tjedana, doista, i naše zalaganje stoji, odnosno učinit ću sve što je do mene i uložit ću svu svoju političku težinu za ovo pitanje”, kazala je Merkel, kako prenosi Tanjug.

Datum o pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom trebao je biti određen na summitu čelnika EU-a ovog tjedna, međutim odluka je odgođena, a zemlje članice sukobile su se na pitanju treba li početi pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

Brojni zastupnici Bundestaga, kao i vladajuća njemačka stranka Kršćansko-demokratska unija (CDU) priopćili su također da nema razloga za brigu jer, kako navode, Sjeverna Makedonija će sigurno dobiti datum, a u pitanju je samo odgađanje od dva mjeseca.

Zaev i Rama upozoravaju na nacionalizam

Premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije Edi Rama i Zoran Zaev su za britanski Financial Times (FT) nakon odgode poručili da će nacionalističke će snage ojačati na Balkanu ne dobiju li Albanija i Sjeverna Makedonija zeleno svjetlo za početak pregovora s Europskom unijom do jeseni.

Premijeri dviju država upozorili su ministre vanjskih poslova zemalja članica Europske unije na “moguće posljedice” nakon odgađanja odluke o početku pregovora s EU-om za jesen.

“Ne treba nam novi radikalizam, nacionalizam i populizam u našoj zemlji”, izjavio je premijer Sjeverne Makedonije Zaev, dodavši da nije važno “hoćemo li dobiti odluku Europskog vijeća o početku pregovora u lipnju ili listopadu”, ali, ističe, “ako je to listopad, neka bude konačno”, prenosi Tanjug.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da bi, ako regija Balkana nije u potpunosti integrirana, to moglo naštetiti EU-u.

“Zapadni je Balkan kao organ koji se vuče i krvari. Nije se moguće držati ovako, može doći do zaraze, što bi bilo opasno za cijeli organizam”, rekao je Rama.

U međuvremenu, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocijenio je izjavu bugarskog premijera Bojka Borisova kako “Makedonci trebaju sazriti da bi dobili datum za pregovore sa EU-om” kao dobrosusjedsku, istaknuvši da je Borisov već dokazao veliko prijateljstvo.

Zaev: Poruka Borisova je dobrosusjedska

“Ono što je poručio bugarski premijer Bojko Borisov je i te kako dobrosusjedski jer je on već pokazao veliko prijateljstvo u odnosu na Republiku Sjevernu Makedoniju u vrlo važnim trenucima”, izjavio je Zaev, prenosi Tanjug agenciju MIA.

Kako je istaknuo, “oni su [Bugarska] avangarda u našoj borbi za dobivanje odluke o datumu za pristupanje u EU” i dodao da takve riječi mogu “učiniti da budemo pažljiviji i posvećeniji”.

Zaev je naglasio da ne treba zaboraviti kako je postignut dogovor o prijateljstvu i da je pod tim prijateljstvom prihvaćeno da ćemo “raditi posvećeno prema budućnosti i da ćemo zatvoriti sva otvorena pitanja”.

“Uvjeren sam da ćemo naći rješenje za otvorena pitanja koja su trenutano prisutna u javnosti”, zaključio je Zaev.

Odnosi između Sofije i Skoplja ponovno su se pogoršali posljednjih tjedan dana, nakon što je bugarska ministrica vanjskih poslova Ekaterina Zaharijeva istaknula da Bugarska neće pregovarati u vezi nacionalne pripadnosti Goce Delčeva, ustvrdivši da je on Bugarin te da od Sjeverne Makedonije ne zahtijevaju ništa više osim istine.

Izvor: Agencije