Merkel: Sjećanje na nacističke zločine neodvojivo od njemačkog identiteta

U pratnji njemačke kancelarke bio je poljski premijer Mateusz Morawiecki (Reuters)

Sjećanje na nacističke zločine “neodvojivo” je od njemačkog identiteta, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel tijekom svog prvog posjeta Auschwitzu, u vrijeme jačanja njemačke ekstremne desnice, javlja AFP.

“Sjećanje na zločine, identificiranje počinitelja i davanje žrtvama dostojne počasti, to je odgovornost koja nikada ne prestaje. O tome se ne pregovara. To je neodvojivo od naše zemlje. Biti svjestan te odgovornosti dio je našeg nacionalnog identiteta”, istaknula je Merkel.

Ona je prva šefica njemačke vlade nakon 1995. koja je posjetila Auschwitz.

‘Žrtve su imale ime, prezime, dostojanstvo…’

Merkel je izrazila “duboki sram” zbog nedjela koje su počinili nacisti u tom logoru smrti tijekom Drugog svjetskog rata. Dodala je da je svaka od 1,1 milijun žrtava u Auschwitzu imala “ime, dostojanstvo, podrijetlo, povijest”.

U govoru je također istakla da šutnja nije odgovor, naglašavajući da mora postojati nulta tolerancija za antisemitizam u Njemačkoj i u Europi.

Istaknula je i da je važno da uvijek bude jasno da je Auschwitz, koji se nalazi na teritoriju današnje Poljske, bio logor na području koje je “1939. anektirano Reich” i njime su upravljali Nijemci. “Važno je jasno imenovati zločince. Mi, Nijemci, to dugujemo žrtvama i sebi samima”.

‘Muzej, ali i najveće groblje na svijetu’

S Merkel u pratnji bio je poljski premijer Mateusz Morawiecki i preživjeli iz logora, 87-godišnji Stanislaw Bartnikowski te predstavnici židovske zajednice.

“Auschwitz je muzej, ali je i najveće groblje na svijetu… Sjećanje na to je ključ za izgradnju sadašnjosti i budućnosti”, rekao je direktor Memorijala Pjotr Civinski za Reuters uoči dolaska Merkel, prenosi Tanjug.

Kancelarka je donijela donaciju vrijednu 60 milijuna eura, kojom će se pomoći konzervacija lokacije na kojoj su nacisti izgradili najveći logor smrti.

Merkel je izjavila da će donacija, čiju je polovicu osigurala savezna vlada, a drugu regionalne vlade, osigurali očuvanje Memorijala.

Njemačka najveći donator

“Vrlo sam sretna što smo se mogli dogovoriti da Memorijal Auschwitz-Birkenau dobije dodatni novac”, rekla je Merkel, dodajući da je to dobra poruka koju donosi u Poljsku.

Ta će sredstva učvrstiti položaj Njemačke kao najvećeg donatora fondacije koja financira očuvanje tog mjesta u Poljskoj, koja je tada bila pod nacističkom okupacijom, piše Hina.

Vjeruje se kako je u logoru život izgubilo više od milijun ljudi.

Nacisti su ubili više od tri milijuna od ukupno 3,2 milijuna Židova u Poljskoj.

Izvor: Agencije