Merkel u Mađarskoj na obilježavanju tri decenije od pada Željezne zavjese

Događaji od prije 30 godina mnogim ljudima, pa i njoj samoj, promijenili život, naglasila je Angela Merkel (EPA)

Mađarski premijer Viktor Orban i njemačka kancelarka Angela Merkel obilježit će u ponedjeljak u pograničnom mestu Sopron, 30. godišnjicu pada Željezne zavjese sjećajući se dana kada su prije tri decenije mađarski graničari prvi put dozvolili građanima socijalističke Istočne Nemačke da slobodno pređu u Austriju, odnosno na zapad.

Kako prenosi Tanjug, bio je to ključni trenutak koji je najavio značajne promjene u tada ideološki podijeljenoj Evropi, što je nekoliko mjeseci kasnije dovelo i do pada Berlinskog zida u novembru 1989. godine.

Prema najavama iz Berlina, Merkel odlazi u Sopron kako bi iskazala priznanje Mađarskoj na njenoj historijskoj ulozi u ujedinjenju Njemačke, ali i Evrope.

Tog 19. avgusta 1989. otvorena je granica između Mađarske i Austrije povodom „Panevropskog piknika“ i 700 građana tadašnje Njemačke Demokratske Republike iskoristilo je priliku da ode na zapad.

‘Mađarski doprinos njemačkom ujedinjenju’

Kancelarka Merkel je u videoporuci objavljenoj na svom internetskom sajtu, rekla da će Njemačka uvijek biti zahvalna Mađarskoj na tome što je doprinijela njemačkom ujedinjenju.

Također, istakla je da su “čudu nemačkog ujedinjenja” doprinijele i aktivnosti ljudi u Poljskoj i nekadašnjoj Čehoslovačkoj.

Mađarska je, dodala je, imala hrabrosti da otvori granice i time omogući bjekstvo ljudima iz tadašnje Istočne Nemačke koji su željeli da odu. To je bio važan kamen temeljac na putu ka otvaranju zida i njemačkog ujedinjenja, ocijenila je ona.

Ujedinjenje Evrope i prevazilaženje hladnog rata je dovelo je do novog partnerstva sa zemljama srednje i istočne Evrope koje danas zajedno možemo da živimo u Evropskoj uniji i NATO-u, dodala je Merkel.

Podsjetila je da su događaji od prije 30 godina mnogim ljudima, pa i njoj samoj, promijenili život.

Izvor: Agencije