Merkel traži mirno rješenje situacije u Hong Kongu

Angela Merkel se nalazi u trodnevnoj posjeti Kini (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je, tokom razgovora s kineskim premijerom Li Keqiangom, kako je potrebno naći mirno rješenje za situaciju u Hong Kongu.

Ona je u posjetu Kini, čime je postala prva značajnija čelnica jedne zapadne zemlje koja je stigla u Peking od početka prosvjeda u Hong Kongu.

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinare u Pekingu s kancelarkom Merkel, Li je rekao da Kina želi spriječiti nemire u Hong Kongu, u kojem se već mjesecima održavaju prosvjedi.

“Kina će okončati kaos u Hong Kongu u skladu sa zakonom”, izjavio je Li u prvom komentaru nemira u Hong Kongu. Po njegovim riječima, “Kina ima mudrost da po zakonu riješi taj problem”.

Posljednjih tjedana pojavila se bojazan da bi Peking mogao poslati vojsku na zahtjev hongkongške vlade da uguši prosvjede u tom poluautonomnom gradu.

Merkel je kazala da pozdravlja ovotjedni potez Hong Konga kojim je službeno povučen kontroverzni prijedlog zakona o izručenju zbog kojega su prije tri mjeseca i počeli prosvjedi.

“Sada se nadam da će prosvjednici sudjelovati u dijalogu”, izjavila je kancelarka.

Čelnici hongkonškog prosvjednog pokreta zatražili su sastanak s Merkel, ali je njen glasnogovornik rekao da to nije planirano.

Posjeta fokusirana na trgovinu

Merkel i Li potpisali su ukupno 11 sporazuma o suradnji u područjima kao što su zrakoplovstvo, čista energija, financije i obrazovanje, no njezin posjet najviše je usredotočen na trgovinu.

Merkel je izrazila nadu da će uskoro biti riješen američko-kineski trgovinski rat koji utječe i na druge zemlje.

Njemačko gospodarstvo je na rubu recesije dok kinesko gospodarstvo najsporije raste u gotovo tri desetljeća.

Kancelarka Merkel, koja je dovela veliko poslovno izaslanstvo u Peking, također je rekla kako se nada da će uskoro biti finaliziran sporazum o ulaganjima između Europske unije i Kine.

I Njemačka i Europska unija tijekom prošle godine su postrožile pravila za procjenu stranih ulaganja pa ih je Peking optužio za protekcionizam.

No, Merkel je potvrdila da je Njemačka otvorena za kineske investicije i pozvala sve kineske kompanije da investiraju u njenoj zemlji.

Izvor: Agencije