Oglasi

Merkel: Tanka linija između rata i mira u istočnom Mediteranu

U svakoj prilici moramo redefinirati naše odnose s Turskom i insistirati na saradnji, rekla je njemačka kancelarka.
Merkelova nije propustila da oda priznanje zvaničnoj Ankari za 'spektakularne i zapažene zasluge tokom izbjegličke krize'EPA

Kao da niko ne shvata koliko je tanka linija između vojnog konflikta i mirovnog rješenja, konstatirala je njemačka kancelarka Angela Merkel u Bundestagu, povodom rastućih tenzija u istočnom Mediteranu između Turske i Grčke te Turske i Kipra.

Uoči samita Evropske unije u četvrtak i petak, ona se osvrnula na pritužbe o kršenju ljudskih prava u Turskoj, ali nije propustila odati priznanje zvaničnoj Ankari za "spektakularne i zapažene zasluge tokom izbjegličke krize u zemlji koja je i sama prihvatila četiri miliona izbjeglica, više od bilo koje druge zemlje na svijetu", prenosi Tanjug, pozivajući se na grčku agenciju ANA.

"U svakoj prilici moramo redefinirati naše odnose s Turskom i insistirati na saradnji povodom svih značajnih, zajedničkih problema i otvorenih pitanja", ukazala je njemačka kancelarka.

Napetosti na istočnom Mediteranu

Čelnici zemalja članica EU-a okupljaju se u četvrtak i petak na sastanku na vrhu, na kojem će glavna tema biti strateška rasprava o odnosima s Turskom i situaciju u istočnom Meditreranu, ali i druge teme.

O odnosima s Turskom i stanju u istočnom Mediranu, gdje vlada velika napetost zbog turskog istraživanja plina, razgovarat će se za vrijeme radne večere u četvrtak.

Kipar i Grčka tvrde da se probna bušenja vrše u njihovim isključivim privrednim zonama, dok Turska tvrdi da istraživanja provodi unutar svog epikontinentalnog pojasa, prenosi Hina.

Turska je poručila da od samita EU-a 1. i 2. oktobra očekuje konkretne korake za izmjene sporazuma o migrantima iz 2016. godine te carinskoj uniji, dok je Kipar pozvao EU da pokaže solidarnost i poduzme mjere protiv Ankare.

Kipar ne želi dati pristanak na uvođenje evropskih sankcija Bjelorusiji, jer želi da Unija paralelno uvede strožije mjere protiv Turske, koja, tvrdi, krši njegova prava na moru.

U tome Kipa ima podršku Grčke.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.