Merkel stala uz Junckera u sukobu s Orbanom

'Juncker uživa moju podršku i punu solidarnost', rekla je Merkel (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel otvoreno je u četvrtak podržala predsjednika Evropske komisije Jean-Claudea Junckera u sukobu s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom nakon što je mađarska vlada početkom sedmice pokrenula kampanju kojom se Evropska unija i milijarder mađarskog porijekla George Soros optužuju da Mađarskoj žele nametnuti prisilnu imigraciju izbjeglica.

“Mogu samo reći da Jean-Claude Juncker uživa moju podršku i punu solidarnost”, rekla je ona u Berlinu.

Merkel je najavila da će solidarnost s Junckerom u vezi s napadom mađarskog premijera uskoro u “razgovorima s Mađarskom jasno i glasno dati do znanja”, prenosi Hina.

Uporedio Orbana s Marine Le Pen

Ona se odbila izjasniti o stavu Unije CDU / CSU (Kršćansko-demokratska unija / Kršćansko-socijalna unija) o ostanku Orbanove konzervativne stranke Fidesz unutar Evropske narodne stranke (EPP).

Zastupnički klub demokršćanske unije CDU / CSU prije toga je u pitanje doveo ostanak Fidesza unutar EPP-a.

“Napad na Junckera politički je potpuno neprihvatljiv, nedostojan jednog premijera i u suprotnosti je sa svim vrijednostima demokršćanske stranke u EPP-u”, rekao je za Frankfurter Allgemeine Zeitung Johann Wadephul, potpredsjednik zastupničkog kluba unije CDU / CSU.

Prethodno je u utorak Juncker rekao da bi stranka mađarskog premijera trebala napustiti EPP, grupu desnog centra, usporedivši Orbana s Marine Le Pen, čelnicom francuske krajnje desnice.

Oštar komentar Juncker je iznio nakon što je mađarska vlada predstavila novi plakat kojim optužuje Junckera i američkog globalističkog aktivista mađarskog porijekla Sorosa da Mađarsku žele preplaviti migrantima.

Moguće izbacivanje Fidesza iz EPP-a

Sve su glasniji pozivi da se Orbanova nacionalistička stranka Fidesz, koja vodi oštru protivimigrantsku kampanju, izbaci iz EPP-a, grupe koja okuplja stranke kršćanskih demokrata i desnog centra.

S druge strane, Fidesz ima veliku podršku u Mađarskoj i osvojit će velik broj zastupnika na euroizborima te bi njegovo izbacivanje iz EPP-a oslabilo tu grupu, koja je najjača u Evropskom parlamentu.

U okviru reforme Dablinske uredbe, koja propisuje pitanje azila u EU-u, Komisija je predložila uvođenje automatskog mehanizma raspodjele tražilaca azila po zemljama članicama po precizno utvrđenim kriterijima u slučajevima kad u vanjskim članicama naglo poraste broj izbjeglica.

Izvor: Agencije