Merkel spremna pooštriti politiku prema migrantima

Merkel se dosad protivila gornjoj granici za broj tražilaca azila koje će Njemačka prihvatati (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njena konzervativna Demokršćanska unija (CDU) prihvatili su kompromis sa svojim bavarskim saveznicima Kršćansko-socijalnom unijom (CSU) prema kojem bi se ograničio broj migranata u Njemačkoj, javili su izvori bliski pregovorima.

Načelni dogovor postignut nakon cjelodnevnih pregovora u Berlinu ima za cilj da se okonča dvogodišnji sukob dvije sestrinske grupacije i omogući formiranje, uz druge manje stranke, nove vlade Njemačke nakon parlamentarnih izbora održanih krajem septembra, prenosi Beta.

Načelni sporazum

“Postignut je načelni sporazum, još treba raditi na konačnom”, rekao je za France-Presse izvor blizak pregovorima.

Centralna tačka kompromisa jest da kancelarka i njena Demokršćanska unija prvi put prihvataju neku vrstu gornje granice za broj tražitelja azila koje će Njemačka prihvatati.

Merkel se tome dosad protivila.

Prema okvirnom sporazumu postignutom u Berlinu, dvije stranke namjeravaju postaviti cilj da broj dolazaka tražitelja azila ograniče na 200.000 godišnje.

Od 2015. i 2016, kad je u Njemačku ušlo više od milion izbjeglica i migranata, uglavnom bježeći od rata u Siriji, bavarski CSU, koji predstavlja najkonzervativniji dio kancelarkine političke porodice, već dvije godine traži da se brojčano ograniči dolazak migranata.

Opcije kancelarke

U slučaju humanitarne krize, kao u Siriji, Vlada ostavlja mogućnost da primi i više ljudi u nekom evropskom okviru, međutim, kancelarka će za to morati tražiti odobrenje Bundestaga, piše u nacrtu sporazuma.

Kompromis se odnosi samo na tražitelje azila, a ne i na ekonomske migrante.

Za ekonomsku migraciju CDU i CSU dogovorili su se da rade na sistemu bliskom kvotama, kao Kanada i Australija, definiranih prema potrebama za radnom snagom u Njemačkoj, naveli su isti izvori.

Izvor: Agencije