Oglasi

Merkel: Sporazum o migrantima EU-a i Turske ne funkcionira

Govoreći o sporazumu između Evropske unije i Turske, njemačka kancelarka kritizirala je i grčki pravosudni sistem, zbog nedovoljnih deportacija.
Upravljanje migrantskom krizom unijelo je razdor u 28-članu Evropsku unijuEPA

Njemačka kancelarka Angela Merkel je izjavila u petak kako sporazum između Evropske unije i Turske o zaustavljanju valova migranata ne funkcionira te je kritizirala grčki pravosudni sistem zbog nedovoljnih deportacija.

Unija i Turska su 2016. godine sklopile sporazum, nakon što je godinu ranije na grčke obale stiglo oko milion izbjeglica i migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike.

U sklopu dogovora, svi oni koji su prešli u Grčku iz Turske, a nemaju uvjete za azil, morali bi biti poslani nazad, a za svaku sirijsku izbjeglicu koja je vraćena u Tursku sa grčkih otoka jedan će biti smješten u EU.

Mediteran pod teretom migracija

"Nažalost, to ne funkcionira kako treba", kazala je Merkel u odgovoru na pitanja studenata u Njemačkoj školi u Atini, dodajući da je upravo zbog toga situacija na grčkim otocima "pod pritiskom".

Upravljanje migrantskom krizom unijelo je razdor u 28-članu Uniju.

Mediteranske države nose se s najvećim teretom migracija i često se osjećaju bespomoćne, bogatije sjeverne države se žale kako ljudi stižu na njihovu teritoriju bez provjere, a istočne članice odbijaju prihvatiti migrante.

"Grčki pravosudni sistem je veoma kompliciran, a vraćanje migranata zbog nečega ne funkcionira", kazala je njemačka kancelarka studentima.

"Svi znaju da kad stignete na grčki otok možete doći i na kopno, a kad stignete na kopno, tada nekako možete doći i u Njemačku, Švedsku, Austriju ili negdje drugdje".

Dvodnevna posjeta Atini

Merkel je u petak zaključila dvodnevnu posjetu Atini, gdje se susrela s grčkim premijerom Aleksisom Tsiprasom, a otkrila je da je i s njim razgovarala o tim pitanjima.

"Ima mnogo Iračana, Afganistanaca i drugih za koje nemamo rješenje u sklopu dogovora. Evropa se treba pobrinuti i za to."

"To je pomalo komplicirano, ali na duge staze nije prihvatljivo da neke evropske države kažu kako ih taj problem ne zanima", zaključila je Merkel. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.