Merkel se obrušila na SAD: Svjetski poredak se raspada

Angela Merkel, Muenchen
Angela Merkel poručila je da se treba boriti za multilateralizam, protiv onih koji misle da sve mogu sami (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u subotu da se multilateralni svjetski poredak raspada, ali da to ne znači da ga treba uništiti, očito kritizirajući izolacionističku politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Moramo se boriti za Europu, moramo se boriti za multilateralizam, protiv onih koji misle da sve mogu sami”, rekla je ona na Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu, prenosi Hina.

Rijetko je u povijesti bilo toliko puno neslaganja između SAD-a i Njemačke – trenutačno se spore u vezi Irana, obrambenog proračuna i plinovoda Sjeverni tok 2, koji bi trebao dovoziti ruski plin u Njemačku.

Berlin je zabrinut za multilateralnu suradnju nakon povlačenja SAD-a pod predsjednikom Trumpom iz nekoliko međunarodnih ugovora, uključujući Pariški klimatski pakt i iranski nuklearni sporazum, oba potpisana 2015. godine.

“Tko će pokupiti komadiće raspadajućeg svjetskog poretka? Mi. Svi mi, zajedno”, poručila je Merkel u govoru, koji je izazvao snažan pljesak sudionika konferencije.

‘Ruski plin uvozili i u vrijeme Hladnog rata’

Njezin dugoočekivani nastup može se smatrati odgovorom na Trumpovu politiku “Amerika na prvom mjestu”.

Kritizirajući američku trgovinsku politiku, rekla je da je “šokirana” izjavama američkih dužnosnika da su njemački automobili prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

“Jesu li njemački automobili, uključujući one koji se proizvode u SAD-u, prijetnja? Šokirani smo”, rekla je Merkel pred okupljenim političarima i diplomatima, uključujući i Trumpovu kćerku Ivanku Trump.

Odbacila je kritike da će Sjeverni tok 2 učiniti Njemačku ovisnom o ruskom plinu i postavila pitanje isplativosti američkog LNG-a koji SAD želi prodavati europskim saveznicima.

“Ruski plin uvozili smo u vrijeme Hladnoga rata, a SAD svoj ukapljeni plin proizvodi zadnjih nekoliko godina. Je li taj plin isplativ?”, upitala je Merkel.

Merkel je rekla ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku da će njegova zemlja i dalje biti tranzitna za ruski plin, čak i nakon završetka izgradnje baltičkog plinovoda, prenosi Anadolija.

Kada je riječ o sigurnosti, Merkel kaže da je pitanje “koliko ovisimo o ruskom plinu, a to nema nikakve veze s isporukom”.

Također je istaknula kako Europa ima dovoljno terminala za skladištenje ukapljenog prirodnog plina – LNG iz Sjedinjenih Američkih Država, da ima vlastiti prirodni plin i da ima druge opcije.

Kritike Washingtonu i Moskvi

“Tu nema ničega što govori protiv dobivanja plina iz SAD-a, ali isključivanje Rusije je pogrešan strateški signal”, istaknula je njemačka kancelarka.

I Moskvu i Washington kritizirala je zbog povlačenja iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjega dometa – INF iz 1987. godine.

SAD je ovog mjeseca objavio da se povlačo iz INF-a, optužujući Rusiju da ga krši.

Rusija je slijedila njihov primjer istim potezom, istovremeno odlučno negirajući da je prekršila bilo koju odredbu sporazuma.

Američka administracija također je izrazila zabrinutost da je sporazum prepreka naporima na suprotstavljanju projektilima srednjeg dometa koje je razmjestila Kina.

“To je jako zanimljivo. Sporazum su otkazali SAD i Rusija, a tiče se naše sigurnosti. To nije samo stvar SAD-a i Rusije”, istaknula je kancelarka i podržala pregovore dviju starih rivala u koje bi trebalo uključiti i rastuću silu Kinu.

Merkel je pozvala Kinu da se pridruži međunarodnim pregovorima o razoružanju nakon propasti sporazuma iz ere Hladnog rata, prenosi Fena.

Poručila je kako je američko povlačenje iz sporazuma bilo “neizbježno” zbog ruskih kršenja.

Krah INF-a, prema riječima njemačke kancelarke, stavio je Europu u poziciju da traži daljnje razoružanje kako bi zaštitila vlastite interese, prenosi Tanjug.

Pomaže li otkazivanje ugovora cilju?

Govor na konferenciji u subotu održava i američki potpredsjednik Mike Pence, koji je na ovotjednoj konferenciji u Varšavi prozvao Europsku uniju jer pokušava zaobići američke sankcije Iranu, upozorivši da će to dodatno udaljiti SAD i Europu.

No, Merkel se upitala pomaže li otkazivanje ugovora cilju da se Teheran ne domogne atomskog naoružanja i balističkih raketa koje mogu biti prijetnja susjedima u regiji.

Jednako misli i o jednostranoj Trumpovoj odluci o povlačenju iz Sirije.

“Je li dobro povući vojnike iz Sirije? Neće li to osnažiti utjecaj Rusije i Irana?”, kaže Merkel.

Pence će vjerojatno ponoviti Trumpov zahtjev Njemačkoj da poveća obrambeni proračun na dva posto bruto domaćeg proizvoda, u skladu s NATO ciljem.

Merkel je rekla da se Berlin kreće prema tome cilju i da je posljednjih godina već povećao obrambeni proračun, demonstrirajući predanost NATO-u kao vojne komponente međunarodne suradnje.

“Trebamo li NATO? Da, trebamo ga”, rekla je Mekrel, dodajući da pristupanje najnovije članice Sjeverne Makedonije pokazuje da je Savez i dalje atraktivan.

Izvor: Agencije