Merkel: Rusija još ne može u G7

Angela Merkel, Donald, Trump, Njemačka, SAD, G7
Donald Trump je pozvao da se Rusija vrati u G7, Moskva je poručila da je fokusirana na druge oblike međunarodne saradnje (EPA)

Predstavnici zemalja Europske unije složili su se u petak na summitu G7 da još nisu ispunjeni uvjeti da se Rusija vrati u grupu, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na marginama summita.

Predsjednik SAD-a Donald Trump ranije u petak je pozvao da se Rusija vrati u G7.

“Rusija bi trebala biti na ovom susretu. Zašto se susrećemo bez Rusije?”, upitao je američki predsjednik i zaključio kako “moraju imati Rusiju za pregovaračkim stolom”, prenosi agencija dpa.

Nakon pripajanja Krima 2014. godine, Rusija je izbačena iz osam industrijalizovanih zemalja koja se tada zvala G8.

No, službena Moskva poručila je da joj taj sastanak nije prioritet i da je fokusirana na druge oblike međunarodne suradnje.

Novi talijanski premijer Giuseppe Conte je na svom Twitter profilu napisao da se potpuno slaže s Trumpom o povratku Rusije u format, istaknuvši da je “to u interesu svih”.

Vjerovatno bez zajedničkog saopćenja

Trump je svoj stav iznio samo nekoliko sati nakon oštre retorike protiv dugogodišnjih saveznika, koji su ga kritizirali zbog američke trgovinske politike i planova da ode ranije sa sastanka.

Bijela kuća je objavila kako će susret s njima napustiti četiri sata ranije nego što je planirano. 

Ranim odlaskom Trump će izbjeći razgovore o klimatskim promjenama i čistoj energiji i biti izvan države kad će kanadski premijer Justin Trudeau i drugi čelnici započeti završne novinske konferencije, koje će vrlo vjerojatno biti obilježene kritikama američke trgovinske politike, prenosi Hina.

Lideri zemalja G7 najverojatnije neće objaviti završno priopćenje nakon što u subodu bude završen njihov dvodnevni summit, prenosi Reuters.

Kao razlog agencija spominje nedostatak konsenzusa unutar skupine koja je duboko podieljena u vezi trgovinskih pitanja.

Nekoliko dužnosnika je navelo da će priopćenje, koje moraju usuglasiti čelnici Kanade, Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Francuske, Japana i Italije, biti gotovo nemoguće usvojiti pa će umjesto toga Kanada izdati rezime sastanka.

Trump, za kojeg pomoćnici kažu da nije zainteresiran za multilateralizam, u petak je nastavio svoje napade na “nepravedne trgovinske sporazume” s Kanadom i drugim članicama G7.

Juncker: Nije tačno da je EU nepravedno tretirala SAD

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker odbacio je u petak kao netočne pritužbe američkog predsjednika da je EU nepravedno tretirala SAD u trgovini, navodeći da će činjenicama i podacima pokušati promijeniti njegov stav.

“Kada je riječ o trgovini, pozicije su vrlo jasne. Predsjednik SAD-a misli da su Europa i drugi tretirali SAD na nepravedan način, dok drugi misle da to nije tako”, izjavio je Juncker na konferenciji za novinare pred početak summita.

“Kroz činjenice i podatke ćemo objasniti da to nije pravo gledište koje bi neko trebao imati o tom pitanju”, rekao je Juncker.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je da pregovori sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta neće biti lagani jer je SAD u sukobu s ostalim zemljama iz skupine po pitanju trgovine, klimatskih promjena i nuklearnog sporazuma s Iranom.

“Naši pregovori ovde u regiji Charlevoix bit će daleko od jednostavnih”, izjavio je Tusk na konferenciji za novinare pred početak dvodnevnih pregovora.

“Evidentno je da se predsjednik SAD-a i ostatak grupe i dalje ne slažu po pitanju trgovine, klimatskih promjena i iranskog nuklearnog sporazuma”, izjavio je Tusk, dodajući da ga najviše brine to što se osporava međunarodni poredak, baziran na propisima.

Odgođen sastanak Macrona i Trumpa

Prilično iznenađuje, dodao je, što iza toga nisu uobičajena, kako je rekao, sumnjiva lica, već SAD koji je inače glavni arhitekt i jamac takvog poretka.

“Naravno da ne možemo natjerati SAD da promijeni svoje mišljenje”, poručio je Tusk.

U gradu Quebecu u Kanadi u petak je počeo summit lidera industrijski najrazvijenijih zemalja G7 koji završava u subotu.

Početak susreta je obilježilo odgađanje bilateralnog sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa i predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, kako je prenijela Anadolija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u četvrtak da lideri zemalja G7 ne bi trebali biti uplašeni postići dogovor bez američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Mi, Europljani, i Japanci nismo spremni odreći se svega da bismo dobili Trumpov potpis, to bi bila greška”, zaključio je.

Izvor: Al Jazeera i agencije