Oglasi

Merkel protiv 'retoričkog naoružavanja'

Njemačka kancelarka kaže kako nema vojnog rješenja za sukob Sjeverne Koreje i Zapada već da je potrebno pregovarati.
Angela MerkelMerkel kaže da se zalaže za dijalogEPA

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u srijedu da se zabrinutost povodom krize zbog Sjeverne Koreje može riješiti samo pregovorima, istaknuvši da čini sve što može kako bi se postiglo mirno rješenje i da je protivnik "retoričkog naoružavanja".

"Nema vojnog rješenja za ovaj sukob, već se ono mora iznaći putem pregovora", rekla je Merkel odgovarajući na pitanje o Sjevernoj Koreji u intervjuu objavljenom na YouTubeu, javlja Reuters.

Ona je izrazila zadovoljstvo što su predsjednici SAD-a i Kine razgovarali telefonom.

Gabriel: Isplatio se kineski pritisak

"Moramo ići takvim putem jer onda... možemo izbjeći katastrofu i moramo učiniti sve što možemo da to ostvarimo. Barem ja činim sve što mogu", zaključila je njemačka kancelarka.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel je rekao da su svi bili zabrinuti zbog eskalacije vojnog nasilja kao dijela godišnjih vojnih vježbi između Južne Koreje i SAD-a, ali kineski pritisak na Sjevernu Koreju učinio ga je optimističnijim.

"Od jučer smo malo optimističniji. Mislim da je prije svega kineski pritisak doprinio izjavama Sjeverne Koreje o odustajanju od ideje o ispaljivanju rakete prema Guamu", rekao je Gabriel.

Izvor: Agencije