Oglasi

Merkel: Prihvat migranata nije bila greška

Njemačka kancelarka je građanima Chemnitza poručila da razumije njihovu zabrinutost zbog ekonomske situacije, ali i da nasilje nije odgovor.
Angela Merkel je građanima poručila da je svjesna problema i želi čuti što ljude brineEPA

Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u dugo najavljivani posjet Chemnitzu, gradu u kojem su u kolovozu izbili veliki neredi i napadi na migrante, gdje je pritisnuta pitanjima morala braniti svoju politiku prihvata golemog broja migranata prije tri godine, prenosi AFP.

Taj grad u Saskoj bio je poprište protumigrantskih manifestacija i "lova" na strance nakon što su Daniela H., lokalnog stanovnika kubanskog podrijetla, izbola dvojica muškaraca.

Za njegovo ubojstvo se sumnjiče azilanti iz Sirije i Iraka.

Nasilje nije odgovor

Merkel je u Chemnitzu sudjelovala u raspravi s oko 130 čitatelja lokalnog lista Freie Press i odgovarala na pitanja o stanju u zemlji, tvrdeći da je vlada svjesna problema i da želi čuti što ljude brine.

I sama podrijetlom iz nekadašnje Istočne Njemačke, kancelarka Merkel je na tvrdnje prisutnih da se osjećaju kao "građani drugog reda" kazala da budu ponosni na svoju pripadnost, da razumije njihovu zabrinutost zbog gospodarske situacije, ali da "nasilje nije odgovor".

Pritisnuta pitanjima o odluci da 2015. godine otvori vrata za više od milijun bliskoistočnih migranata, među kojima i sirijskih i iračkih, kazala je da "greška" nije bila pomoći migrantima, već to da se na vrijeme nije obraćala pažnja na zemlje i regije iz kojih migranti dolaze.

Svi da donose svoje zakone

Također je branila Međunarodni pakt Ujedinjenih naroda o migracijama, koji bi se trebao usvojiti krajem godine.

Obećala je da taj sporazum neće dovesti u pitanje "suverenost" država o tom pitanju.

"Svatko ima pravo donositi svoje vlastite zakone, bez obzira na budući pakt", poručila je Merkel.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.