Merkel: Prekid vatre u Ukrajini nije potpun

Ukrajinski premijer rekao da separatisti uz podršku ruskih vojnika i dalje učestvuju u borbama, iako su se one smanjile (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da se stanje u Ukrajini smirilo nakon postizanja sporazuma iz Minska, ali i ocijenila da prekid vatre još nije potpuno proveden.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Merkel, ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk rekao je da separatisti uz podršku ruskih vojnika i dalje učestvuju u borbama, iako su se one smanjile.

Po njegovim riječima, od stupanja na snagu sporazuma o prekidu vatre iz Minska 15. februara poginulo je 75 ukrajinskih vojnika, a mnogo ih je ranjeno.

Predsjednici Rusije, Ukrajine i Francuske, Vladimir Putin, Petro Porošenko i Francois Hollande, te kancelarka Merkel dogovorili su u februaru u glavnom bjeloruskom gradu Minsku sporazum o prekidu vatre između ukrajinskih snaga i proruskih separatista na istoku Ukrajine.

U njihovim borbama ubijeno je više od 6.000 ljudi od izbijanja separatističke pobune u aprilu 2014. godine.

Njemački kredit Ukrajini

Istovremeno će njemačka Vlada izdvojiti 500 miliona eura zajma za Ukrajinu, odnosno obnovu istočnog dijela ove zemlje, javio je TASS, pozivajući se na ukrajinsko Ministarstvo za infrastrukturu.

Sredstva će biti izdvojena u sklopu sporazuma između ukrajinskih vlasti i njemačke banke KfV, koji je potpisan u srijedu.

Kijev mora vratiti zajam u narednih 15 godina, sa grace periodom od pet godina.

Izvor: Agencije