Merkel pozvala EP da usvoji budžet EU-a

Merkel: Znam da predstoje teški pregovori s EP-om (AP)

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak Evropski parlament (EP) da prihvati dugoročni evropski budžet za razdoblje od 2014. do 2020. godine, dogovoren početkom februara, kojem većina eurozastupnika prijeti vetom.

“Znam da predstoje teški pregovori s EP-om. To je prirodno. Želim jednostavno istaknuti da bez dogovora u Evropskom vijeću ne bi bilo apsolutno nikakvog temelja za odluku EP-a”, kazala je ona.

“Mislim da bi bio dobar savjet da ne gledamo prvo ono što nas razdvaja, nego da se koncentriramo na ono što povezuje Evropsko vijeće i EP”, dodala je.

Postignuti rezultat “od neprocjenjive je vrijednosti”, ocijenila je, istaknuvši da je dogovoreni budžet dobar za “rast, konkurentnost i zapošljavanje”, da je “dobra vijest za budućnost Evrope”.

Prijetnje blokadom

“Jasno kažem: niko, ni među državama žrtvama krize, ni među onima koje nose najveći teret solidarnosti, ne bi mogao prihvatiti da u Evropi moraju štedjeti svi osim same Evrope”, dodala je.

Evropski čelnici dogovorili su na zadnjem samitu sedmogodišnji budžet od 960 milijardi eura u preuzetim obavezama i 908,4 milijarde eura u stvarnim plaćanjima, što je znatno smanjenje u odnosu na originalni prijedlog Evropske komisije (EK).

No, čelnici četiri najveće političke skupine u EP-u zaprijetili su blokadom kompromisa, upozorivši da bi budžet u takvom obliku oslabio konkurentnost evropske ekonomije.

Prema Lisabonskom ugovoru, EP ima pravo veta na višegodišnji budžet Evropske unije (EU).

Merkel je izjavila da će drugi dijelovi svijeta, s drugačijim vrijednostima, odrediti standarde globalne trgovine ako ne bude dogovora između EU-a i SAD-a o ovom pitanju.

Sposobnost i uspjeh

“Svi znamo da, što se tiče budućih tehnologija, naša sposobnost da odredimo precizne standarde određuje naš ekonomski uspjeh”, rekla je ona u obraćanju Donjem domu njemačkog Parlamenta.

Razgovori između EU-a i SAD-a o zoni slobodne trgovine trebali bi početi u junu, a planirano je da pakt bude sklopljen do kraja 2014. godine, prenosi Reuters.

Merkel je dodala da će to, ako ne učine EU i SAD, uraditi neko drugi, u skladu sa svojim radnim i proizvodnim parametrima.

Predsjednik SAD-a Barack Obama ranije je ukazao na značaj započinjanja pregovora o stvaranju zajedničkog trgovinskog bloka, koji bi objedinio pola svjetske proizvodnje.

EU i SAD imaju godišnju trgovinsku razmjenu od 645,9 milijardi dolara, a dva tržišta zajedno imaju oko 800 miliona potrošača.

Izvor: Agencije