Merkel poziva na snažniji otpor ekstremnoj desnici

Ured Angele Merkel potvrdio je da je posjeta planirana, ali je odbio objaviti konkretan datum (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je, povodom skorašnje 75. godišnjice neuspjelog atentata na nacističkog vođu Adolfa Hitlera, građane Njemačke da se snažnije odupru ekstremno desnim tendencijama.

„Danas smo obavezni suprotstaviti se svim tendencijama koje prijete uništenju demokracije“, rekla je Angele Merkel u svojoj redovnoj video-poruci vikendom, prenosi Hina.

Ona je objasnila kako je zadaća svakog pripadnika društva zalagati se za jačanje civilnog društva i ne pružati priliku ekstremnim desničarima.

Merkel je poziv na borbu protiv ektsremne desnice povezala sa skorašnjom 75. godišnjicom atentata na Adolfa Hitlera.

„Ovaj dan je dan sjećanja ne samo na one koji su sudjelovali u atentatu 20. jula 1944. nego i na sve one koji su se opirali nacionalsocijalizmu“, rekla je kancelarka i dodala kako je važno podsjećati na njemački pokret otpora.

Razumijevanje prošlosti za dobru budućnost

„Tko razumije prošlost, može izgraditi dobru budućnost“, rekla je kancelarka.

Ona je podsjetila na ubistvo lokalnog demokršćanskog političara Waltera Luebckea kojeg su prošlog mjeseca, zbog podrške izbjegličkoj politici Angele Merkel, najvjerojatnije ubili pripadnici ekstremne desnice.

„Ovaj slučaj nam je pokazao na to koliko je važno podržati one koji se politički angažiraju i na lokalnom nivou, rekla je Merkel i ukazala na broje preventivne programe koji se bore protiv širenja ektremne desnice.

Istovremeno je ukazala i na to da je broj pripadnika ove scene u porastu.

Izvor: Agencije