Oglasi

Merkel pozdravila nove britanske prijedloge o Brexitu

Njemačka kancelarka kaže da Berlin namjerava održati bliske odnose s Velikom Britanijom i nakon izlaska iz Evropske unije.
Angela Merkel i Theresa May su prisustvovale na samitu o zapadnom Balkanu u Londonuepa

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je nove prijedloge britanske premijerke Therese May o Brexitu, na kraju posjete Londonu, u kojem je učestvovala na samitu o zapadnom Balkanu.

Očekuje se da će "bijeli papir" Therese May, koji će biti predstavljen u četvrtak, predstavljati značajan korak naprijed u pregovaračkom procesu, rekla je njemačka kancelarka.

"Dobra je stvar da su prijedlozi na stolu. Toliko mogu o tome reći danas, ne ulazeći u detalje", kazala je Angela Merkel.

'Ostajemo Evropljani'

Ona je dodala kako ostalih 27 država članica Evropske unije sada mora zauzeti stav, zajedno s glavnim pregovaračem Michelom Barnierom i predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junkerom.

Merkel je ponovila da Njemačka namjerava održati bliske odnose s Velikom Britanijom, dodavši da je to vjerovatno slučaj i s ostalim državama članicama EU-a.

"Ostajemo Evropljani čak i ako nismo u istoj Evropskoj uniji", istaknula je njemačka kancelarka.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.