Merkel potvrdila: Nacisti su krivi za Holokaust

Merkel sa Netanyahuom: U ime federalne vlade i svoje lično ime, mogu reći da znamo ko je bio odgovoran (EPA)

Njemačka stoji iza svoje odgovornosti za Holokaust i Shoah (hebrejski izraz za Holokaust), izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za novinare nakon jučerašnjeg sastanka sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

Ona je bila upitana da prokomentira stav njenog gosta koji je ove sedmice, na 37. Svjetskom cionističkom kongresu, kazao kako je veliki muftija Haj Amin al-Husseini uvjerio nacističkog lidera da će, ukoliko protjera Jevreje, oni naseliti Palestinu i nagovorio ga „da ih spali“.

„U ime federalne vlade i svoje lično ime, mogu reći da znamo ko je bio odgovoran. Odgovornost je na nacionalsocijalistima za odvajanje od civilizacije, što je bio Shoah. Mi smo uvjereni da se ovo mora prenositi stalno na buduće generacije kroz, na primjer, školovanje i zato mi ne vidimo nikakav razlog da promijenimo naš stav o historiji kada je riječ o ovom pitanju“, kazala je Merkel, te na kraju odgovora dodala:

„Mi stojimo uz njemačku odgovornost za Holokaust i Shoah.“

Sličan odgovor dao je ranije i glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert.

„Nema nikakvog razloga da mijenjamo naš stav o historiji. Svi Nijemci znaju historije ubilačke rasističke manije Nacista koja je dovela do odvajanja od civilizacije i Holokausta. To se iz dobrog razloga izučava u njemačkim školama jer se ne smije zaboraviti i ne vidim zašto bi se to trebalo mijenjati“, istakao je Seibert.

„Mi znano da je odgovornost za ovaj zločin protiv čovječanstva na Njemačkoj i na nama samima.“

Mržnja prema susjedu

Netanyahuov istup je izazvao žestoke međunarodne kritike, a palestinski zvaničnik Saeb Erekat ga je optužio kako pokušava Hitlera odriješiti od grijeha.

„Došao je tužan dan kada u historiji kada lider izraelske Vlade mrzi svog susjeda toliko da je spreman od grijeha odriješiti najvećeg ratnog zločinca u historiji“, rekao je.

Lider izraelske opozicije kazao je kako je riječ o „opasnom izvrtanju historije“.

Kasnije se Netanyahu branio riječima: „Nisam želio osloboditi Hitlera odgovornosti, već pokazati da je otac palestinske nacije želio uništiti Jevreje i bez okupacije“.

Izvor: Agencije